Виборчі гастролі: як кандидати в президенти зустрічаються з виборцями

Олександр Саліженко
Понеділок, 18 березня 2019, 13:00

Томос-тур і засідання Ради регіонального розвитку Порошенка, всеукраїнський тур Тимошенко "Вірю в Україну", гастролі "Ліги сміху" та студії "Квартал-95" Зеленського, "Какао-розмови" Садового, пісні Степана Гіги та Лілії Сандулеси від Ляшка – це лише частина виборчих турів учасників президентських перегонів-2019.

У кандидата Юрія Тимошенка для поїздок регіонами немає грошей, а для зустрічей з виборцями на окрузі – "морального права". У Миколи Габера також скрутно з фінансами, але його запрошують у гості самі виборці. А от кандидат Володимир Петров запрошує громадян до себе додому на шашлики, вино й віскі.

Хтось із кандидатів у президенти заперечує, що він технічний кандидат Порошенка, дехто ходить базарами та зупинками й роздає свої газети, а комусь під час туру пробили колесо у джипі.

Рух ЧЕСНО розпитав деяких кандидатів у президенти, як ті проводять зустрічі з виборцями в регіонах України та чи перешкоджають їм у цьому.

Вйо до народу!

Громадський рух ЧЕСНО здійснює моніторинг агітаційної кампанії кандидатів у регіонах України, який яскраво демонструє, хто веде справжню кампанію, а кого з кандидатів наживо мало хто бачив. Хоча трапляються випадки, коли кандидат не може приїхати сам, тому відряджає своїх VIP-агітаторів, аби максимально охопити країну агітаційними візитами.

За даними моніторингу, лідерами за кількістю передвиборчих агітаційних турів регіонами є Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко та Володимир Зеленський.

Глава держави, кандидат у Президенти України Петро Порошенко під час своїх поїздок у ролі чинного президента бере участь у засіданнях Ради регіонального розвитку разом з місцевими політиками та чиновниками, а опісля відбуваються його зустрічі з виборцями вже у статусі кандидата.

 
фото зі сторінки Петра Порошенка у facebook

Щоправда, Верховний Суд відмовився визнати робочі поїздки Порошенка Україною агітацією, щодо чого позивався кандидат у президенти Анатолій Гриценко.

 
Фото зі сторінки Петра Порошенка у Facebook

У прес-службі кандидатки від ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко на запитання Руху ЧЕСНО зазначили, що з агітаційними турами "Вірю в Україну" об'їхали вже майже всю країну, але точної кількості міст одразу назвати не змогли, бо для цього "треба час", а "відділ партосередків має все порахувати".

Лідер президентського рейтингу Володимир Зеленський зі своїми колегами зі студії "Квартал-95" дає благодійні концерти в регіонах, які можуть розцінюватись як "гречкосійство" (подарунки виборцям, зокрема й продукти або послуги, квитки на розважальні заходи, які можуть вплинути на їхнє волевиявлення – прим. ЧЕСНО).

Так, у Броварах та Ірпені на початку лютого відбулися ювілейні концерти "Ліги сміху". Вартість квитка становила 150 грн, окремим категоріям населення квитки давали безкоштовно. "ОПОРА" зафіксувала відеоролики Володимира Зеленського під час цих культурно-розважальних заходів, які можна розцінити як агітацію.

Рух ЧЕСНО звернувся до прес-служби кандидата по коментар, але відповіді так і не отримав.

Кандидат від "Радикальної партії" Олег Ляшко – один з лідерів за активністю президентської кампанії. Його VIP-агітаторами є народні артисти України Степан Гіга, Лілія Сандулеса, Оксана Пекун, а також гурт "Фрістайл". Співачка Лілія Сандулеса нещодавно навіть вступила до партії й одержала партквиток від Олега Ляшка.

А співак Степан Гіга на концерті в Горохові перед спільним виконанням пісні "Друзі мої" з лідером "РПЛ" заявив:

"Найкращий співак серед президентів – Олег Валерійович Ляшко".


Олегові Ляшку вдається поєднувати агітаційну кампанію з роботою депутата Верховної Ради, проте трапляються й маніпуляції з його присутністю в парламенті.

Кандидат у президенти від партії "Народний рух України" Віктор Кривенко каже, що в перші тижні кампанії проводив зустрічі з виборцями на Полтавщині:

"Був у Пирятині, Лубнах і Миргороді, потім повернувся на два ефіри в Київ. Після цього сів на ранкову електричку "Інтерсіті" і приїхав у Полтаву, де видав партквитки 12-ти новим "рухівцям". Потім була Опішня – там "рухівець" виграв вибори до ОТГ, далі був Гадяч, де окремо завітав до людей, які мітингують через невиплату зарплати на сирзаводі – 500 осіб, їм уже сьомий місяць не платять зарплати, заборгованість – 15 мільйонів гривень. Завершив поїздку в Лохвиці".

Кандидат-"рухівець" повідомляє, що жодних перешкод для організації агітаційних зустрічей у регіонах немає:

"Мені рекомендують такі речі заявляти, що там хтось тисне... Я нічого такого не бачив по жодному з кандидатів. Часто на цьому політики роблять дешевий піар – хай покажуть докази. Десь я проводжу зустрічі як лекції, де я не агітую, а розповідаю про відповідальність за власну долю, що все залежить від тебе, що таке успіх, кар'єра, що таке світ і як він улаштований (Закон України "Про освіту" забороняє політичним партіям та їхнім представникам агітувати в закладах освіти – прим. ЧЕСНО). Десь ходжу по базару й роздаю свої газети. У Борисполі, наприклад, роздавав газети на зупинках транспорту".

Віктор Кривенко розповідає, що під час агітаційного туру пересувається власною автівкою, без охорони, з невеликою командою помічників. Хоча зауважує, що було б добре мати автобуси, як у Ляшка, Садового чи Тимошенко.

На своєму позашляховику їздить у виборчому турі й кандидат від партії "Воля" Юрій Дерев'янко. За його словами, під час однієї з таких поїздок невідомі пробили йому в авто колесо:

"Я пересуваюся разом з невеликою командою своїм власним автомобілем "Тойота Ленд Крузер", який задекларований. Остання зустріч у нас була в Сумах, до цього – Полтава, Кременчук, Черкаси. Я не бачу таких випадків, щоб перешкоджали кандидатам у зустрічах з виборцями. Було таке, що в колесо хтось вставив трубку і пробив його. Ми поверталися тоді із Сум, у Пирятині заїхали на заправку й за декілька хвилин побачили, що колесо пробите. На шиномонтажі виявилося, що трубка спеціально заточена. Якби ми "зловили" цю трубку дорогою, то були б інші наслідки, бо машина дуже важка".

Дерев'янко наголошує, що його цільова аудиторія – люди "думаючі", з вищою освітою, підприємці та інтелігенція, креативний і середній клас:

"Зустрічі з виборцями відбуваються в різних місцях. Там, де ми можемо офіційно орендувати приміщення, усі оренди відбуваються з виборчого фонду. Хтось готовий надавати приміщення, хтось ні. У Сумах зустріч була в Торгово-промисловій палаті, яка надала нам в оренду приміщення. Іноді, наприклад, доводиться зустрічатись і в кінотеатрах".

Самовисуванець, мажоритарник із Дніпропетровщини Віталій Купрій зазначає, що під час зустрічей з виборцями, зокрема, пояснює важливість оголошення війни Росії:

"Зустрічаюсь у міських радах, проводжу прийоми громадян, захищаю їхні права й пояснюю свою позицію. Був нещодавно в Луцьку та Івано-Франківську – там мені давали виступати. Пояснюю свою позицію щодо війни – чому її потрібно оголошувати. Це дуже важливо, бо багато людей вважає, що я за кров і за смерть, а по суті я за перемогу юридичну".

У Харкові міська рада на чолі з мером Кернесом не надала слова кандидату Купрію, який хотів виступити з трибуни під час сесійного засідання.

"Зараз Харків окупувала банда на чолі з цією людиною – паном Кернесом, який є сепаратистом, корупціонером. Зараз він розкрадає бюджет, порушує права людей", – заявив у мегафон кандидат у президенти.

Згодом Купрій провів зустріч із виборцями в холі міськради.

Кандидат у президенти від Соціал-демократичної партії Сергій Каплін запевняє, що він запланував об'їхати близько 100 міст і районів, з яких йому вже вдалося відвідати 25%:

"Побував в Одесі, Миколаєві, Херсоні, у кількох містах Полтавської та Черкаської областей, у Харкові та Кривому Розі. Наступний етап туру буде орієнтований на Західну Україну. Загалом заплановано близько 100 міст і районів на всю кампанію, десь 25% уже від'їздив".

За словами кандидата, його довіреною особою та членом полтавської регіональної команди є нардеп від "РПЛ" Артем Вітко, який сидить у парламенті в секторі "БПП", а його картка голосує без присутності депутата в сесійній залі.

"Я сподіваюся... Це точно буде, Артем Вітко піде на вибори до ВРУ по округу, у якому він зараз працює (149-й округ – прим. ЧЕСНО), це сусідній з моїм округ. Попередньо я буду його всіляко підтримувати. Але остаточно все вирішить з'їзд, який має це додатково підтримати".

Член фракції "БПП" Каплін заперечує чутки про те, що він технічний кандидат Порошенка:

"Незважаючи на весь цей срач, який є в ЗМІ щодо моєї партії й мене особисто, про порівняння програми з гітлерівською. Два щенка Порошенка на "5 каналі" намагалися влаштувати провокації (Каплін в ефірі "5 каналу" коментував програму партії Гітлера, не помітивши, що це не його передвиборча програма – прим. ЧЕСНО), а потім мене ще вважають техкандидатом Порошенка… Для чого перекручувати мої слова? Ці двоє хлопчиків виглядали дуже смішно, а потім хтось прокинувся й похмелився, бо вони там кричали під час рекламної паузи: "Дайте выпить! Дайте виски!" Я так розумію, вони до цього ще покурили гарно, і так весело вийшов ефір".

Ані грошей, ані зустрічей

Деякі кандидати в президенти з низки причин не проводять зустрічей з виборцями в регіонах, а віддають перевагу онлайн-спілкуванню в соцмережах або через ЗМІ.

Так, наприклад, самовисуванка, екс-журналістка Юлія Литвиненко каже, що її аудиторія – це молоді й активні люди, тому комунікує з ними в соцмережах. Кандидатка в президенти стверджує, що не використовує статусних агітаторів, бо це неефективно, та й виборець наразі "скептично ставиться до "віпів" і "зірок".

Щодо зустрічей з виборцями на місцях, то, на думку Литвиненко, вони розраховані на виборців літнього віку й доречніші напередодні місцевих чи парламентських виборів, коли до громадян виходять ті, хто планує працювати саме в їхньому місті чи селі.

"Коли будувала стратегію кампанії, розуміла, що звертаюся до своїх ровесників – 40-річних активних громадян, які є мобільними й живуть у швидкому темпі. Для них основний канал отримання інформації, необхідної для ухвалення рішень, – це ТБ, електронні й соціальні медіа", – зазначає Литвиненко в коментарі Руху ЧЕСНО.

Кандидат у президенти, самовисуванець Юрій Тимошенко не проводить зустрічей з виборцями. Каже, що для цього йому бракує коштів. Юрій Тимошенко, нардеп-мажоритарник, якого нещодавно виключили з фракції "Народний фронт", зауважує, що президентська кампанія – це неймовірно дорого:

"Річ у тім, що в мене немає ні копійки грошей, абсолютно. Тому все до копійки навіть на заставу я позичав. У мене немає бізнесу й на п'ять копійок. Пишуть, що в моєї жінки є якийсь магазинчик… Той магазинчик два на три метри, він уже років десять як проданий за генеральним дорученням моїй дочці та зятю. Це кіоск фактично, де продають продовольчі товари. А в нас немає нічого – ні в дружини, ні в мене. Тому це все (президентська кампанія – прим. ЧЕСНО) надто напряжно, і по коштах це неймовірно дорого".

Тимошенко розповідає Руху ЧЕСНО, що почав збирати кошти для своєї президентської кампанії серед рідних та друзів, але потім дізнався про вартість телеефірів і вирішив віддати зібрані гроші волонтерам на санітарний бус.

"Я пробував зібрати якісь кошти і звернувся на телеефіри із запитанням, скільки коштує реклама. Мені як сказали: у нічний час із першої години ночі до шостої – 2000 гривень за одну секунду, а в денний час – від 5000 до 17000 гривень. І якщо мені щось там трохи накидали друзі, син там щось із Англії привіз пару фунтів, друг щось із Канади передав, я щось нашкрябав. Потім так подивився-подивився: ну та й що мені з тих пару… Якщо я навіть один ефір куплю на одну хвилинку. Я віддав пацанам-волонтерам – хай краще ці гроші хоч щось добре зроблять".

Крім того, Тимошенко наголошує, що "в депутати не просився і в президенти проситись не буде":

"Хочете вірного слугу – я ваш, хочете пана з високими халявами, щоб було зручно їх вилизувати, – то це не я. Шукайте в іншому місці".

Цікаво, що нещодавно затримали Тараса Костанчука за нібито спробу дати хабара кандидату в президенти Юрію Тимошенку, котрий начебто просив у нього грошей, щоб "зіскочити з теми" та більше не бути технічним кандидатом на виборах. Затриманий заявляє, що це провокація Адміністрації Президента, виконана Генпрокурором Юрієм Луценком.

Кандидат-самовисуванець, політтехнолог Володимир Петров, який під час довиборів на Чернігівщині (205-й округ), за даними "Української правди", підтримував кандидата від "БПП" Сергія Березенка, веде свою кампанію, перебуваючи під домашнім арештом.

Кандидат у президенти, чия програма викладена лише на одній сторінці, де він пропонує об'єднати церкву та державу, зараз є підозрюваним у справі про нібито сексуальні домагання заступника начальника відділу департаменту захисту економіки Нацполіції Олександра Варченка до студентки КПІ.

Через заборону виходити з оселі Петров проводив зустрічі з електоратом на подвір'ї власного будинку. Перша така зустріч відбулася з частуванням гостей шашликами та віскі.

Згодом адвокати Петрова подали клопотання до суду, у якому просили забезпечити рівність прав для всіх кандидатів у президенти щодо агітації та зустрічей з виборцями (якщо це право буде порушене, то кандидат може оскаржити вибори в КСУ). Суд, за словами Петрова, задовольнив його клопотання. Через юридичну колізію Петров вирішив не зважати на домашній арешт і поїхати з агітацією до інших міст України за умови, що повернеться додому до закінчення дня.

У прес-службі кандидата від Соціалістичної партії України Іллі Киви повідомляють, що на початку передвиборчої кампанії провели зустріч у Чернігові, де презентували виборчу програму кандидата. Зустріч відбулась у приміщенні місцевого театру, за оренду якого сплатили з виборчого фонду кандидата. Однак згодом у штабі Киви вирішили змінити стратегію й відмовились від активної кампанії, аби заощадити кошти для парламентських виборів, бо саме це їхня основна мета:

"Ми планували невеликий тур кандидата, але після засідання політради визначили дещо іншу стратегію кампанії. Насамперед, ми не ведемо активної кампанії. Вирішили заощадити гроші на парламентські вибори, адже це наша основна мета й саме задля її досягнення наша партія розпочала президентську кампанію. Ви не побачите наших білбордів, агітаційних наметів і матеріалів, роликів на телебаченні тощо..."

Саме задля заощадження коштів своєї кампанії Ілля Кива з'являється більше на телеефірах, ніж на зустрічах у регіонах. Також до передвиборчої кампанії кандидата від СПУ зовсім не залучають агітаторів. У прес-службі кажуть: "Для нашої стратегії кампанії нам достатньо сил партійного активу та молодіжного крила".

Читайте також
М'ясо, шаурма і безкоштовний хліб: як кандидати в президенти писали свої програми
Самовисуванець, президент Собору болгар України Микола Габер розповідає, що зустрічається передовсім з національними громадами. Кандидат зазначає, що ці зустрічі відбуваються без укладання офіційних договорів про оренду з оплатою з виборчого фонду, а перебуває там як гість громад, бо грошей на оренду приміщень не має:

"Остання зустріч була в Ізмаїлі, у Києві були, у Черкасах. Але ми зустрічаємось із національними громадами в першу чергу, ми не робимо масових акцій, як Тимошенко чи Порошенко. Зустрічі проходять не в орендованих приміщеннях, а на місцях громад. Це пов'язано з тим, що за нами олігархи не стоять, ми не маємо можливості. Ми вимушені бути гостями, запрошеними на такі зустрічі".

Про найближчі плани свого туру Україною Микола Габер нічого сказати не може. Хоч у регіонах він буває як гість, зауважує, що є проблеми з організацією місць для зустрічей:

"Є проблеми від провладних структур, це відчувається. Ще один фактор – мене нікуди не запрошують, жоден телеканал, хоча в мене є, що сказати. Ми не те, що говорить Тимошенко, Порошенко чи Бойко... У нас своє розуміння сильної України, ми за ядерну зброю, щоб Україна була самодостатньою, щоб не "лягала" ні направо, ні наліво".

Кандидат Габер запевняє, що під час поїздок Україною пересувається громадським транспортом:

"Це або потяг, або автобус, або автівка. Я приїжджаю сам, а команда чекає вже на місцях".

***

Як бачимо, частина кандидатів активно здійснює виборчі "гастролі" Україною, які Рух ЧЕСНО моніторить під час підготовки щотижневих регіональних дайджестів. Решта учасників президентських перегонів епізодично веде агітаційну кампанію або обмежується лише медійною присутністю в ЗМІ чи в соцмережах.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у президенти на платформі Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації