Фінансування "Самопомочі" та кампанії Андрія Садового: прозоро обійти правила

Ігор Фещенко
Середа, 27 лютого 2019, 09:43

Формально "Самопоміч" – лише одна з п'яти нових партій у парламенті. Проте, якщо йдеться про кадровий склад, а не нові політичні бренди з тими самими політиками, то "Самопоміч" – єдина справді нова сила у цьому скликанні Верховної Ради. Час від часу виникають чутки про фінансування партії тим чи іншим олігархом, однак вагомих доказів цього досі не знайшлося.

Єдині медіа, які системно просувають "Самопоміч" та її лідера, належать дружині Андрія Садового. Із самофінансуванням у "Самопомочі" не склалося: 97% її бюджету – це держкошти. Ці гроші дали партії змогу розгорнути масштабну діяльність у всій країні, проте, як свідчать свіжі соцопитування, партія може не потрапити до парламенту наступного скликання, а отже, отримуватиме в десятки разів менше держкоштів. А це викликає питання про її життєздатність.

"Самопоміч" демонструє найвищий рівень відкритості з-поміж парламентських партій, але не цурається користуватися "дірками" в законодавстві щодо фінансування партії та виборчої кампанії. Для цього "Самопоміч" використовує однойменну громадську організацію.

Рух ЧЕСНО аналізує далі фінансові звіти політичних партій. Черговий матеріал присвячено фінансуванню та видаткам партії "Об'єднання "Самопоміч".

Держфінансування – сила та слабкість "Самопомочі"

У 2016-2018 роках "Самопоміч" отримала з держбюджету 262 млн грн. Фактично вона має такі самі обсяги держфінансування, як і "БПП" та "Народний фронт", хоча на виборах 2014 року здобула вдвічі менше голосів. 

 

Додаткові 10% загального фонду державного фінансування партій "Самопоміч" одержує за так званою "гендерною квотою", яка має стимулювати збільшення представництва жінок у політиці.

"Самопоміч" – єдина з політсил, у чиєму списку обраних до парламенту депутатів була понад третина жінок. Тому їй дісталася вся сума додаткового фінансування. При цьому у видатках партії годі знайти платежі на активності, пов'язані з пропагуванням гендерної рівності й участі жінок у політиці. Щоправда, і закон не регламентує, на що саме ці кошти потрібно витрачати.

На що ж тоді витрачають ці кошти?

ПОШУК АЛЬТЕРНАТИВИ ЦЕНТРАЛЬНОМУ ТБ

Понад 40% держкоштів партія спрямовує на пропаганду. Від вересня 2016-го до грудня 2018 року на друк і розповсюдження друкованої продукції у "Самопомочі" витратили щонайменше 80 млн грн. Насамперед ідеться про випуск партійної газети.

 

"Ми не маємо доступу до центральних каналів... Газета – це альтернатива (телебаченню – ЧЕСНО), особливо в сільській місцевості", – каже нардеп і керівник виборчого штабу Андрія Садового Олег Лаврик.

Восени зміст газети дедалі більше концентрувався на особистості Андрія Садового, а видатки на її друк стрімко зросли. Витрачати держкошти на передвиборчу кампанію категорично заборонено на порушника може чекати втрата держфінансування.

 

"З 1 грудня жодна газета не оплачувалася з державних грошей. До 31 березня газета не буде друкуватися з державних грошей. Жодна поліграфія, яка має виборче гасло, і, наприклад, намети, які на вулицях стоять з виборчим гаслом, – ніщо з цього не оплачувалося державним коштом. Ми це дуже добре відслідковуємо", – запевняє Олег Лаврик під час розмови з ЧЕСНО.

Частину ресурсів у "Самопомочі" спрямовують на присутність на регіональних телеканалах. Одразу кілька ФОПів на замовлення партії виробляють серію відеопрограм "Самопоміч: країна", які потім за гроші політсила розміщує на регіональному ТБ. Загалом на це вона витратила понад 15 млн грн.

Партія використовує телепрограму для висвітлення своїх поглядів на ті чи інші події та проблеми й критики центральної влади. Наприклад, кілька випусків було присвячено львівському сміттю. У них акцент зроблено на покладанні відповідальності за блокування вивезення зі Львова сміття на президента та його владну вертикаль (ОДА).

РОЗБУДОВА ПАРТІЙНОЇ СТРУКТУРИ

Державне фінансування в "Самопомочі" оцінюють як один з найважливіших елементів реформи політичного фінансування й особливо наголошують на його ролі в розбудові партійної структури.

"Перш за все це є формування структури партії. Можливість оренди офісу для більшості осередків й оплати комунальних послуг. І хоча б по одній людині, яка б постійно працювала в офісі для прийому громадян… Основне завдання, яке ми вирішили – це саме формування жорсткої структури й вертикалі партійної організації. Це заробітні плати, оренда", – каже Олег Лаврик.

На зарплати та гонорари в "Самопомочі" спрямовують близько чверті свого бюджету. Зокрема, на виплату зарплат, лікарняних і відрядних партія витратила понад 41 млн грн. Ще 20 млн сплатила за різноманітні послуги, як-от: консультаційні послуги соціологів, юридичні послуги, проведення тренінгів, фото та відеозйомку тощо.

До отримання держкоштів 2016 року центральний апарат партії нібито не мав жодного співробітника, як і львівський осередок, який є базовим для "Самопомочі". При цьому на партійному сайті в розділі "Команда" фігурували майже три десятки осіб. Тоді в партії заперечили, що ці люди є її працівниками, однак після одержання держфінансування більшість із них почали офіційно отримувати від "Самопомочі" зарплату.

Поступово штат партії зріс до 350 осіб, а місячний бюджет на виплату зарплат сягнув 2,5 млн грн.

Час від часу в динаміці виплати зарплат трапляються провали. У січні 2017 та 2018 років видатки на зарплати зменшувалися майже до нуля. Це передовсім пов'язано з тим, що невикористані держкошти наприкінці року політсила повинна повернути до бюджету. А наступний транш держфінансування надходить партіям від НАЗК лише наприкінці січня – на початку лютого. Тож платити зарплату в січні фактично немає чим.

 

Наприкінці 2018 року держкошти "Самопоміч" витратила ще раніше, насамперед на друк газети та рекламу в інтернеті. Тому зарплату працівникам виплачували з приватних внесків. При цьому в грудні на зарплату спрямували вдвічі менше коштів, ніж у жовтні чи листопаді – 1,2 млн проти 2,5 млн.

Тож дочасне вичерпання державного фінансування чи січнева "пауза" створюють партії певні проблеми. А, судячи зі свіжих соцопитувань, "Самопоміч" після виборів до парламенту ризикує отримати значно менші обсяги держкоштів, ніж зараз. У партії запевняють, що такого розвитку подій навіть не розглядають.

"Ми взагалі не розглядаємо питання непроходження в наступний парламент, тому що це неможливо. Давайте поговоримо про соціологію після наступних виборів. Перед попередніми парламентськими виборами там казали 0,5%", – зазначає Лаврик.

ПАРТІЮ ТА ОСІННЮ КАМПАНІЮ САДОВОГО ФІНАНСУВАЛА ГО "САМОПОМІЧ"

У структурі бюджету партії приватні внески становлять лише 3%. Протягом 3 років "Самопоміч" отримала від приватних донорів 15 млн грн, з яких 10 млн надійшли на центральний рахунок.

 

Істотне зростання приватних надходжень почалось у другому півріччі 2018 року. Упродовж 6 місяців партія одержала майже 8 млн грн, що в 4 рази більше, ніж за попередні два з половиною роки.

Найбільшим донором партії "Самопоміч" виявилася громадська організація "Самопоміч", яка у вересні 2018 року перерахувала їй 2 млн грн. Фактично ГО стала посередником у переказі внесків, і реальне походження коштів, отриманих партією, відстежити в офіційній звітності неможливо.

 

На сайті sadovyi2019.win, який рекламували на осінніх білбордах Садового, було розміщено кнопку "Підтримати" й реквізити саме ГО, а не партії "Самопоміч".

Раніше в "Самопомочі" пояснювали, що створили ГО для "уможливлення процесу збирання коштів" серед пересічних громадян, адже передбачений законом порядок здійснення внеску на користь партії є надміру ускладненим.

У відповідь на запит Руху ЧЕСНО в партії надали дані про внески на рахунки ГО.

Згідно з інформацією партійної прес-служби, на рахунок ГО "Самопоміч" від середини жовтня минулого року до 11 січня 2019 року надійшло майже 25 млн грн. Левову частку цих коштів пожертвували три фізичні особи та одне підприємство.

Найбільшу суму ГО переказав Дмитро Холявко, підприємець із Києва. Під час розмови з ЧЕСНО Андрій Садовий не зміг пригадати, чи знає таку людину.

"Я знаю дуже багатьох людей на прізвище Холявко... Може, і знайомий. Точно не можу сказати… Гадаю, щодо фінансів вам краще поговорити з Лавриком, бо він детальніше знає нюанси. До мене стосовно стратегії питання, будь ласка", – сказав Садовий.

Для Дмитра Холявка мотивацією фінансувати кампанію Андрія Садового став сам лідер "Самопомочі". Проте він не зміг точно пригадати, яку суму перерахував.

"Яка мотивація? Сам Андрій Садовий і є мотивацією. Його програма та його діяльність... Я не пам'ятаю (скільки коштів переказував – ЧЕСНО)… Там великі суми. Більш, ніж мільйон", – зазначив Холявко під час телефонної розмови з ЧЕСНО.

Автор матеріалу повідомив Дмитра Холявку, що, за даними партії, він перерахував ГО 9 мільйонів, на що той відповів:

"Ну, я не пам'ятаю. Я не можу телефоном сказати цифри. Це достатньо велика сума".

Дмитро Холявко ФОП на спрощеній системі оподаткування (3-я група). Така група оподаткування можлива за умови, що ФОП протягом року заробляє до 5 млн грн. Згідно з даними порталу Youcontrol, Дмитро Холявко є також керівником трьох підприємств, одне з яких (ТзОВ "Стар вей медіа") у 2017 році мало виручку 2,9 млн.

За словами Олега Лаврика, Дмитро Холявко, імовірно, балотуватиметься від "Самопомочі" до парламенту.

"Я думаю, що більшість тих людей ви побачите як публічних осіб партії вже після наступних парламентських і місцевих виборів… Звісно, я думаю, що так (можна очікувати на балотування основних донорів ГО до Верховної Ради – ЧЕСНО)", – каже Олег Лаврик.

Ще один ФОП 3-ї групи Олег Огійчук, зареєстрований у Боярці, перерахував ГО майже 8,2 млн грн. Оприлюднений нещодавно звіт партії "Самопоміч" за IV квартал 2018 року свідчить про те, що Огійчук додатково переказав їй ще 1,4 млн, тож його сукупний внесок ще до старту виборчої кампанії становив 9,6 млн грн. Сконтактувати з Олегом Огійчуком нам не вдалося.

Значні суми на користь ГО перераховували також підприємство "Арматеко" (3,7 млн) та Аліна Муравецька (2 млн), інформації про яку у відкритих джерелах знайти не вдалося.

У партії особливо не приховують, що гроші надійшли на політику, а не на громадську активність.

"Там було двоє людей, які дали більш ніж 2,5 млн... Фактично це кошти, які люди готові були витратити на політику. Але чинний закон про фінансування політичних партій не дозволяв отримати такі кошти. Для нас ці кошти є такими самими прозорими, публічними – аж до кінцевого бенефіціара ми всі ці дані даємо по всіх людях", – зазначає Олег Лаврик.

Фактично у партії не так "уможливили процес збирання коштів", як оминули ліміти на внески від фізичних і юридичних осіб, адже на ГО такі обмеження не поширюються. Згідно з законом, фізична чи юридична особа може перерахувати партії або до виборчого фонду кандидата не більше, ніж 400 та 800 мінімальних заробітних плат відповідно, тобто 1,5 млн грн – для фізосіб і 3 млн – для юросіб. Отже, 4 внески значно перевищують ці ліміти.

Оскільки більшість залучених коштів спрямовувалися ГО на популяризацію Андрія Садового й не містили згадок про партію, у судовому порядку буде досить складно довести факт перевищення розміру внесків як тими особами, що фінансували організацію, так і самою ГО, яка витрачала ці гроші в інтересах Садового.

ПЕРЕДЧАСНИЙ СТАРТ КАМПАНІЇ

Активна кампанія з просування Андрія Садового та його гасел почалася ще в жовтні, до офіційного старту передвиборчої кампанії.

Елементами такої рекламної кампанії були, наприклад, маленькі кишенькові "коляднички" з гаслом "Саме зараз" та привітанням від Андрія Садового.

 

Друкувала колядник ГО "Самопоміч", при цьому вихідних даних про замовника та наклад у ньому не зазначили, щоб нібито не переобтяжувати його інформацією.

"Не завантажувати, напевне, зайвим. Зайва інформація потім викликає запитання. Для чого?" – не збагне Олег Лаврик.

Схоже, ГО також самостійно оплачувала зовнішню рекламу, яка почала з'являтись від середини жовтня 2018 року. За словами Олега Лаврика, було розміщено близько 1,5 тисячі білбордів та сітілайтів. У вересні партія заплатила за зовнішню рекламу приблизно 2,5 млн грн, але цього, вочевидь, недостатньо для розміщення такої кількості реклами на кілька місяців.

 

Жовтнева реклама Андрія Садового. Київ. Фото: Ігор Фещенко

 

Реклама з гаслом "Наступ" змінила попередню у середині листопада. Київ, поруч із будівлею ЦВК. Фото: Ігор Фещенко

Таку кампанію можна розцінювати як дочасну агітацію, але недосконалість українського законодавства та відсутність у ньому визначення дочасної агітації дає змогу потенційним кандидатам витрачати на рекламу десятки й сотні мільйонів гривень ще до старту передвиборчої кампанії.

"Партія має право на свою діяльність – розповідати людям, що ми такі є, що є Садовий. І це не заборонено. На тих білбордах не написано, приміром, що Садовий іде у президенти... Усе, що я роблю, є відкритим, публічним, і ми звітуватимемо про все, що робимо, так, як і зараз. Я хотів би, щоб інші кандидати були такими самими відкритими," – каже Андрій Садовий.

У партії наголошують на своїй відкритості, і "Самопоміч" насправді такою є. На відміну від багатьох інших політсил ("БПП", "Народний контроль"), там розкрили інформацію про походження коштів ГО. Водночас, фінансуючи кампанію Андрія Садового через ГО, партія фактично оминула визначені законом правила й обмеження щодо фінансування. А отже, у "Самопомочі" також уникли відповідальності за порушення низки правил щодо фінансування партій. Недосконалий закон дав змогу команді Садового зробити це, і вона цим сповна скористалася.

Однак у партії не заперечують, щоб афілійовані з нею громадські організації звітували про свої надходження та видатки нарівні із самою політсилою. Такі зміни до законодавства є на часі, адже фінансування політики через неприбуткові ГО та благодійні фонди вже давно потребує законодавчого врегулювання.

МЕДІЙНІ АКТИВИ

Дружина лідера "Самопомочі", котра активно долучилася до передвиборчої кампанії чоловіка, володіє медіахолдингом, до якого входять "24 канал", сайти "24 канал" та "Zaxid.net" (найвідвідуваніший новинний сайт у Львові), радіостанції "Люкс" і "Максимум".

Андрій Садовий системно критикує медіаолігархів, котрі через свої телеканали просувають власні політичні інтереси. Та чи не чинить він так само?

Четверо нардепів від "Самопомочі" є ведучими авторських програм на "24 каналі". Мова йде про Тетяну Острікову, Вікторію Войціцьку, Романа Семенуху та Єгора Соболєва. Кожна з їхніх програм має хронометраж від 2 до 10 хвилин, що містять критику чинної влади з альтернативним баченням розв'язання проблем економіки, корупції, енергетики, екології тощо.

Надання ефірного часу "24 каналом" нардепам від "Самопомочі" можна трактувати по-різному й навіть припустити, що власники телеканалу не впливали на це рішення (свої програми там мають й інші опозиційні політики). Однак "24 канал" можна розцінювати і як донора партії.

Канал безкоштовно транслює телепрограму "Пульс міста", яку виготовляє партія "Самопоміч" спеціально для львівської аудиторії.

І йдеться не лише про "Самопоміч. Пульс міста", а й про окремі PR-фільми, як-от "Люди "Самопомочі". Новину щодо цієї стрічки на сайті "24 каналу" взагалі подали фактично від імені "Самопомочі", хоча і матеріал, і саме відео здаються редакційними й не мають жодного маркування, яке свідчило б про інше.

 

"Програму "Пульс міста" виготовляє львівський міський осередок "Самопомочі" в межах свого бюджету, програму "Люди "Самопомочі" на замовлення партії виготовляє зовнішній підрядник, також у межах бюджету департаменту комунікацій. "24 канал" на власний розсуд транслює їх у своєму ефірі безкоштовно", – повідомили у прес-службі "Самопомочі".

Згідно з законом "Про політичні партії", зміни до якого 2015 року підтримала, зокрема, і "Самопоміч", внеском на користь партії вважається не лише грошовий переказ, а й роботи, товари та послуги.

Транслюючи такий контент безоплатно, "24 канал" фактично надавав політсилі спонсорський внесок у вигляді інформаційної підтримки. А інакше партія мала б заплатити каналу за транслювання цього контенту, як платить іншим телеканалам за розміщення в ефірі програми "Самопоміч: країна".

Андрій Садовий заперечує будь-який вплив зі свого боку на медіа, що належать його родині:

"Ви поспілкуйтеся з редакторами цих медіа і спитайте в них, чи були колись випадки в житті, щоб Садовий чи Катерина Кіт-Садова мали з ними якісь зустрічі. Вони навіть не знають нас. Можливо, знають візуально, але в житті в мене не було жодної розмови з кимось, щоб мене хтось про щось питав чи я давав комусь якісь поради. Принципово… Якби всі медіа в Україні хоча б на 50% робили те, що роблять медіа, до яких має стосунок моя родина, ми жили б у зовсім іншій країні, кардинально іншій".

І навіть якщо повірити Садовому на слово, схиляння "Люксів" у його бік та в бік партії "Самопоміч" більш ніж очевидне. Наприклад, уже зараз, під час передвиборчої кампанії, "24 канал" рекламує ролик, у якому висвітлюється позиція Андрія Садового щодо "сміттєвої кризи" та ретранслюється його заява про намагання Петра Порошенка підпорядкувати фракцію "Самопоміч" у парламенті в обмін на розв'язання проблем зі сміттям.

 

ВИСНОВКИ

До президентських виборів залишився тільки місяць, а кандидат від "Самопомочі", згідно з останніми соціологічними опитуваннями, дуже відстає від трійки фаворитів.

Інтриги може додати лише якась інформаційна хвиля, імовірно, довкола зняття кандидатури Гриценка на користь Садового чи навпаки. Однак і це не гарантує комусь із них успіху.

Вже зараз або вже у ВРУ нового скликання "Самопоміч" має можливість ініціювати зміни до законодавства, зокрема стосовно порядку здійснення внесків на користь партій, лімітів на них, розмежування діяльності партій та ГО.

Попри те, що в партії розкрили імена донорів ГО, а фактично кампанії Андрія Садового, це питання потребує системного розв'язання для всіх політичних гравців, аби нам не доводилося сподіватися на добру волю політиків щодо опублікування інформації про походження коштів.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації