Чому Кернес зробив пропозицію Грановському?

Руслан Зерницький
Четвер, 14 лютого 2019, 10:00

У листопаді 2018 року по Харкову з'явилася значна кількість політичної реклами на користь нардепа-списочника від БПП Олександра Грановського. Працівників ЦНАПу змусили користуватися його іменними ручками, а в залі очікування лежали газети з його рекламою.

Мер Харкова Геннадій Кернес активно допомагає Грановському. Влітку 2018 року генпрокурор Юрій Луценко натякнув, що нардеп, який невдовзі мав з'явитися на харківському міському окрузі, міг допомогти закрити судове провадження проти міського голови. Примітно, що саме Грановського ЗМІ називають "куратором АП у судах".

Грановський "врятував нерядового Кернеса"?

26 березня 2015 року ГПУ опублікувала обвинувачення проти мера Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців у викраденні, катуванні та погрозах вбивством активістам харківського Євромайдану.

 

Кернес і Добкін на мітингу 1 березня 2014 року

Розгляд справи в Київському районному суді Полтави тривав понад три роки й неодноразово переносився через неявку то суддів, то прокурорів. А 10 серпня 2018 року кримінальне провадження офіційно припинили.

Невдовзі після цього генпрокурор Юрій Луценко заявив, що до "порятунку нерядового Кернеса" міг бути причетний нардеп, який скоро з'явиться на харківському міському окрузі.

21 серпня 2018 року "Українська правда" повідомила, що, за її даними, на наступних виборах до ВРУ по одному з округів Харкова, можливо, балотуватиметься "куратор Адміністрації президента у судах" Грановський, який, згідно з його останньою річною декларацією, мешкав у Києві.

Про це читайте детальніше у матеріалі "Урятувати нерядового Кернеса": хто допоміг закрити судове провадження?".

"Если я и получаю консультации от Грановского – это мое личное право обратиться к такому адвокату и юристу, как Грановский. Он знает сегодняшнее законодательство, в изменении которого он принимает участие как голосующий, как инициатор, как человек, который понимает цену слову и закону", – відповів у січні 2019 року Кернес на запитання журналістів про консультації з Грановським стосовно його судових справ.

"Адвокат диявола"

Після закриття провадження проти Кернеса не пройшло й двох місяців, як Грановський сам підтвердив, що розглядає можливість піти на вибори по одному з харківських округів:

"Я достаточно многим помогаю сегодня в Харькове. В принципе, я начал делать это больше года назад, когда начал заниматься вопросом Любови Кушинской, которая отбывала свое наказание в Качановской колонии. Я город более-менее знаю, я понимаю, кто там живет, знаю основных игроков в этом городе, знаю их очень много лет. Но это решение (идти на выборы – прим. ЧЕСНО) еще до конца не принял", – заявляв Грановський у жовтні 2018 року.

У грудні 2018 року в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) Київського району Харкова було виявлено газети, у яких містилась спільна реклама Кернеса та Грановського. До слова, по місту розповсюджували газети і листівки зі спільною рекламою міського голови та Порошенка.

 
Фото: KHARKIV Today

"Всех сотрудников Прозорых Офисов в Киевском районе Харькова обязали... пользоваться ТОЛЬКО фирменными ручками имени Александра Грановского!"писав на своїй сторінці у Facebook опозиційний депутат Харківської міської ради Ігор Черняк.

ЦНАПи – це установи, які функціонують за кошти платників податків. Політична реклама в них – це безпосереднє використання адміністративного ресурсу, від чого раніше відхрещувався сам Грановський.

"Округ округу рознь, и выборы выборам рознь. Есть такие участки, где можно выиграть исключительно с помощью админресурса, часто с помощью денег, и фактически не прикладывая никаких собственных усилий. Я точно никогда не пойду по этому пути", – підкреслював у інтерв'ю Грановський.

Та це далеко не єдина політична реклама з використанням адміністративного ресурсу на користь нардепа, яку помітили у Харкові.

"Адвокатом диявола" Грановського назвало у заголовку місцеве ЗМІ, швидше за все натякаючи на його ймовірну допомогу із закриттям провадження проти Кернеса. Новина вийшла у середині листопада 2018 року та була присвячена початку активної рекламної кампанії нардепа у Харкові. По місту почали з'являтися білборди та сітілайти з написами "адвокат Харькова" та "люблю Харьков".

 
Фото: Ігор Черняк, депутат Харківської міськради
 
ФОТО: РУСЛАН ЗЕРНИЦЬКИЙ, АНАЛІТИК ЧЕСНО

"За особистим запрошенням міського голови Геннадія Кернеса у гості до школярів завітав і нардеп Олександр Грановський", – йдеться у сюжеті місцевого телеканалу про відкриття оновленого спортивного майданчику від 2 листопада 2018 року.

Тільки за листопад минулого року спостерігачі "ОПОРИ" зафіксували більше десятка хвалебних статей та сюжетів у місцевих ЗМІ стосовно Грановського. Частина з них були опубліковані у виданнях, які афілійовані з Кернесом.

4 листопада 2018 року була зареєстрована благодійна організація "Благодійний фонд Олександра Грановського", який згадувався у кожному з вищевказаних рекламних матеріалів. Раніше Рух ЧЕСНО писав про те, як нардепи використовують благодійні фонди для самореклами.

28 листопада Грановський з'явився на черговій, 23-й сесії Харківської міської ради та з трибуни розповідав депутатам про суть введення військового стану.

 

30 листопада нардепа обрали головою Харківської обласної федерації з шахів, ймовірно, щоб підвищити його впізнаваність у регіоні, де він не проживає.

У грудні по Харкову з'явилися оновлені білборди з Грановським.

 

Фото: Ігор Фещенко, аналітик ЧЕСНО

У соцмережах публікували й фото календарів на 2019 рік з рекламою Грановського.

 

Сам нардеп на своїй сторінці у Facebook написав, що половину з трьох останніх місяців 2018 року провів у Харкові, де "спілкувався з людьми".

 

16 січня 2019 року Грановський нагороджував харків'ян почесними грамотами ВРУ "За заслуги перед українським народом".

25 січня 2019 року в афілійованому з Кернесом виданні вийшла компліментарна стаття про те, що нардеп від імені власного фонду подарував працівникам терцентру Київського району Харкова електроніку та спецодяг.

А на початку лютого по місту почала з'являтися зовнішня реклама Благодійного фонду Грановського.

 

Фото: Ігор Фещенко, аналітик ЧЕСНО

 

8 лютого на YouTube з'явилося відео, яке розповідає про відкриття Центру правової допомоги Фонду Олександра Грановського. Цей центр відкрився, знову-таки, у Київському районі Харкова.

І цей перелік політичної реклами далеко не вичерпний.

Замість Кірша?

"Ни президент, ни кто либо другой не заставлял меня работать с Александром Грановским. Это моя личная инициатива сделать предложение Грановскому, депутату Верховной Рады, для того, чтобы Харьков был представлен более сильными народными депутатами. Он умеет работать, умеет лоббировать интересы", – розповідав Кернес у січні.

Місто Харків у Верховній Раді представляють 7 нардепів, обраних за мажоритарними округами. 6 з них не є представниками фракцій, які підписали коаліційну угоду "Європейська Україна". Виключенням став лише Олександр Кірш з "Народного фронту". Його обрали по Київському району міста (169 округ) з 24,71% голосів. Саме від цього округу Кернес, з його слів, і "запропонував" Грановському балотуватися до ВРУ. І якраз на цьому окрузі й була помічена найбільша кількість реклами Грановського.

"Округ, по которому сейчас работает Грановский – это центральный округ города Харькова, Киевский район. На этом округе народным депутатом от Харькова был избран Александр Кирш. Я вам говорю, как городской голова, что мы не видели никакой поддержки от него, не было ни одной встречи", –  сказав Кернес.

Сам Кірш одним з перших висловив свою позицію стосовно реклами на його окрузі Грановського.

 

"Я купан уже давно и закален. Переживу тоже. Не по мне эти досрочные поминки от "адвоката". Дырку от бублика он получит в моем Городе и еще пару дырок из цифр 169", – написав "нарфронтівець" на своїй сторінці у Facebook всередині листопада.

На початку лютого з Кіршом спілкувався парламентський журналіст Руху ЧЕСНО.

"Я проводил замеры, у меня преимущество над Скоробагачом это главный конкурент где-то в районе 2-4% погрешности, а у Грановского 7%. Я считаю, что большинство из этих 7% это как раз отнятые им у Скоробагача, и благодаря ему у меня примерно 26%, у Скоробогача 23%. Если бы у меня были деньги, я бы дал взятку Грановскому, чтобы он не снимался с округа, а шёл, ведь именно он отнимает голоса у моего главного конкурента. Грановский мне не мешает, он мне наоборот помогает. Дай ему Бог здоровья!" – сказав Кірш.

"Нарфронтівець" заявив, що не до кінця розуміє вчинки та реальні мотиви Грановського.

"У него бездарно тратятся деньги, его билборды висят по всему городу, а не только по округу… Мне это непонятно. Может он в мэры собрался идти? Но, насколько говорят злые языки, он помогает Кернесу решать какие-то юридические проблемы, и тот его пригласил в Харьков. Но он говорит, что просто любит Харьков. Если я хожу по дворам и провожу реальную кампанию, то на встречи с Грановским не то что палками сгоняют бюджетников, но вежливо предлагают приходить", – висловився Кірш.

Нардеп сказав, що не вважає Грановського чи Скоробагача більш корисними для Верховної Ради, ніж він сам. Кірш підкреслив, що якби не було депутатської недоторканності, то від 169 округу ніхто б не балотувався. Також нардеп заявив, що парламент не виправдав його очікувань в питанні впливу на політичні процеси, утім він почувається зв'язаним з округом та виборцями.

Довідково: хто такий Грановський?

Олександр Грановський народився у Києві, кваліфікацію бакалавра економіки отримав 2001-го року в Східноукраїнській філії Міжнародного Соломонова університету (Харків).

Кілька місяців 2014 року Грановський був депутатом Київської міськради від партії УДАР. Та й за цей час він встиг потрапити до списку прогульників засідань комісії, згідно з результатами моніторингу Руху ЧЕСНО.

Вперше до ВРУ потрапив у 2014 році, вже за списком партії БПП. Одразу ж потрапив до комітету з питань правової політики та правосуддя. Однак юридичну освіту, а саме кваліфікацію бакалавра права, отримав лише у 2016 році у Тернопільському національному економічному університеті.

 

Сторінка депутата на сайті ВРУ повідомляє, що станом на середину лютого 2019 року Грановський, за даними письмової реєстрації, був присутнім на 81% пленарних засідань ВРУ. Але його картка з'являлася у пульті голосування лише під час 39% засідань. Це може свідчити про те, що хтось фальсифікував підпис нардепа під час письмової реєстрації на пленарні засідання.

З 2014 року Грановський був фігурантом цілої низки антикорупційних розслідувань. Серед них: порушення вимог декларування, рейдерство, фінансові піраміди, торгівля впливом, політична корупція, використання службового положення всупереч інтересам служби і т.д. Цікаво, що нардеп з липня 2015 року безоплатно користувався послугами охоронців з СБУ.

Журналісти називають Грановського "куратором Адміністрації президента у судах та прокуратурі" та "помічником Порошенка з особливо важливих справ".

Автор: Руслан Зерницький, аналітик ЧЕСНО, ГО "ЦентрЮА", колаж - Анжеліка Заріцька



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації