Робота не вовк. Як депутати у новому році працювали

Надія Суха, Дарина Рогачук
Четвер, 17 січня 2019, 15:48

Спецпроект "Вибори вибори" поспілкувався з депутатами в кулуарах Верховної Ради і дізнався, чи не прогуляли вони роботу у комітетах минулого тижня.

"Як рік почнеш, так його і проведеш", – говорить давня приказка. Схоже, в апараті Верховної Ради дослуховуються до народної мудрості, а тому, щоб 2019 рік пройшов у нардепів плідно, їм призначили робочі дні вже з 2 січня.

Так, згідно з розкладом на сайті парламенту, з 2 до 4 січня парламентарі мали працювати з виборцями, а з 8 до 11 січня – у комітетах, комісіях та фракціях.

Перше пленарне засідання депутатам призначили на вівторок 15 січня. Тож у перший публічний робочий день нардепів ми розпитали їх, чи не прогуляли вони початок трудових буднів у Раді та чим саме займалися у комітетах, комісіях та фракціях.

При роботі й при турботі

Перше пленарне засідання Ради у новому році вирішили не призначати надто рано – ранковий збір депутатів оголосили на 12:30.

Одні депутати вже з 12-ої бадьоро спілкувалися з колегами та журналістами, інші - ліниво та без ентузіазму йшли до сесійної зали. Втім, яким би важким не було повернення з відпусток, народні обранці все ж налаштувалися працювати: станом на 12.32 було зареєстровано 339 депутатів з 423-х.

Найбільш обговорюваним депутатом того дня став мажоритарник з Умані Антон Яценко – його яскрава засмага дуже вирізнялася на фоні колег. "Непогано світило сонце на виборчому окрузі", – підмітили у журналістській ложі.

 
Фото: Ян Доброносов

Не менш бурхливе обговорення викликали неординарні шкарпетки нардепа Сергія Лещенка із зображенням фекалій.

 
фото: богдан бОртаков
 
Фото: Богдан Бортаков

Поки у сесійній залі відбувалися оголошення, заяви та голосування, обранці, як завжди, прогулювалися у кулуарах. Користуючись нагодою, спецпроект "Вибори вибори" відшукав серед них керівництво парламентських комітетів і поцікавився, чи були вони на роботі на минулому, офіційно робочому для них тижні.

Очільниця комітету у закордонних справах Ганна Гопко спершу трохи здивувалася запитанню: "Звісно, наш комітет працював минулого тижня!". Вона кілька хвилин перелічувала виконаний об'єм роботи і зізналася, що на 3 дні вибула з активного графіку – через грип: "Ми готуємо розпорядження, яке вже готове до підписання спікером, щоб 20 лютого провести всередині парламенту великий захід до 5-ої річниці збройної агресії. Плюс готували порядок денний… Низка питань, які опрацьовували члени комітету, висять на сайті".

Народний депутат та очільник комітету парламенту з питань безпеки та оборони Сергій Пашинський також каже: працював у межах своїх повноважень. В ефективності роботи нардеп не сумнівається: "Як голова комітету я працював в режимі парламентського контролю, відвідував неодноразово Генеральний штаб України, Міністерство оборони. Зараз готується державне замовлення. Іде програма будівництва сховищ для боєприпасів. Це те, чим я зобов'язаний займатися, і надіюся, що ефективно займався".

Однак запитання депутат слухає не до кінця. Щойно намагаємося уточнити про роботу в комітеті та запитати, чим займалася фракція, Пашинський прощається та йде геть.

Натомість інший нардеп, Микола Княжицький, дуже поспішає, але зупиняється, щоб поговорити з журналістами. Він очолює комітет з питань культури та духовності. І це єдиний комітет у Раді, який розмістив у себе на тижні цілком конкретну новину.

У повідомленні йшлося, що Княжицький відвідав літературно–меморіальний музей Василя Стефаника. Депутат каже, що інформація застаріла: "Я музей Василя Стефаника відвідав не на минулому тижні, а трошки раніше. Просто на минулому тижні з'явилася новина".

І одразу додає, що минулого тижня відвідав не менш цікаве місце: "Я відвідав виставку Параски Плитки–Горицвіт, яка відбувалася у президії Академії мистецтв. Це була така відома й талановита жінка, пам'ять якої ми дуже мало шануємо, роботи якої є не до кінця відреставрованими".

Нардеп пояснює – це в межах роботи комітету. Депутати повинні не лише говорити про культурну спадщину, але й споглядати її: "Бо коли ми говоримо про культурну спадщину, ми повинні не лише говорити, а думати, яким чином це зреалізувати".

Очільниця комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у свій перший робочий тиждень у комітеті споглядала вітальні листівки від депутатів та президента. "Багато смішних, як завжди. Президент написав тільки "Веселих свят" у листівці, а з подарунків були книжки, причому посольство Швеції навіть дитячу книжку про Україну надіслало. Тому той тиждень роботи у комітеті був приємним у цьому плані".

Але не привітаннями єдиними функціонував комітет, стверджує депутатка: "Я точно  була у комітеті. Робота більше стосувалася боргів щодо минулого року. Приходили всі відповіді на звернення, які були відправлені минулого року".

Член комітету з питань європейської інтеграції Мустафа Найєм зізнається, що про спільну роботу в комітеті повідомлень не отримував. Але сам працював над доопрацюванням кількох законопроектів:

"Я займався підготовкою своїх законопроектів, тому що на цьому тижні, хотілося б, щоб розглянули два наших законопроекти, які ми подавали раніше. Це, що стосується боротьби з педофілією - цей законопроект давно вже лежить. І другий законопроект – щодо громадських формувань".

Працював і депутат та співавтор нового Виборчого кодексу Леонід Ємець. Як перший заступник голови комітету з питань правової політики та правосуддя він визнав, що засідань у комітеті минулого тижня не було: "Я був на місці, щодо інших колег не знаю, оскільки бачу їх, і то далеко не всіх, на засіданнях комітету".

Голова комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець теж була на робочому місці та завершила роботу над текстом законопроекту: "Весь минулий і позаминулий тиждень я присвятила консультаціям та узгодженню тексту законопроекту, який має заповнити правову прогалину, створену непрофесійною роботою МОЗ. Нам вдалося узгодити позиції юристів, медиків і депутатів. Зранку законопроект зареєстрували. Сподіваюся, найближчим часом комітет охорони здоров'я і парламент його підтримають".

Секретар комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова зазначила, що робота комітету – це не тільки публічні засідання, а й різна бюрократична робота. Тож, хоч на минулому тижні засідань у комітетах не було, це не означає, що депутати ледарювали: "Робота полягає ще в роботі над законопроектами, над заходами. У нас якраз відбувалося планування виїзних засідань. Засідання комітету – це уже підсумок, коли є що розглядати. А до цього потрібно в комітеті напрацювати певні документи, які будуть розглядатися. Ми працювали у комітетах, але кожен у своєму кабінеті та з помічниками, секретаріатом".

Підтримує колегу й голова комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко: "Це не пов'язано з Новим Роком - я розумію, до чого Ви ведете. Ми комітетські дні використовуємо для підготовки рішень, робочих груп. Тому ми працювали, а самі засідання комітетів проходять у сесійний тиждень".

Секретар комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олексій Гончаренко пояснює: засідання комітету передбачені у календарному плані, який складають на початку сесії. Хоча на минулому тижні його комітет не повинен був збиратися, нардеп запевняє, що працював сумлінно: "Вичитую закони, законопроекти, працюю зі своєю фракцією, зі зверненнями громадян. Працюю як на мене особисто, так і на фракцію. З фракцією працюю з ранку до ночі".

Цього року Олексій Гончаренко вже встиг провалити депутатську обіцянку. Раніше він пообіцяв виборцям, що прийде на телевізійний ефір у костюмі клоуна, якщо Володимир Зеленський балотуватиметься у президенти. Оскільки в новорічну ніч Зеленський заявив про такий свій намір, обіцянку треба було виконувати. Тож днями на ефір ток-шоу на телеканалі "Прямий" він таки прийшов у костюмі, але не клоуна, а Чарлі Чапліна.

 

А ось в антикорупційному комітеті, схоже, роботи не було. Принаймні в цьому зізнався один із його представників.

Заступник голови комітету Борислав Береза у період роботи в комітеті працював на окрузі. Пояснює – тому що ніякої роботи в його комітеті не велося: "Не було роботи комітету взагалі. Я працював на окрузі. Єдине що: ми допрацювали в комітеті екологічний законопроект, але він не має відношення до боротьби з корупцією". У тому, що комітет не збирався, на думку нардепа, винен виконуючий обов'язки голови комітету.

Тож, після Нового року депутати включилися в роботу: хтось - ліниво позіхаючи, когось поглинула законотворча робота, а хтось затримався на окрузі. А цього тижня зібралися на перше засідання у 2019–му та останнє в цій сесії.

Деякі народні обранці переконані: ми в Україні забагато відпочиваємо і мало працюємо.

"Ми маємо забагато вихідних, – обурюється депутатка Ганна Гопко. – Треба обмежитися Пасхою, Різдвом, Днем Незалежності, Днем Конституції і Днем, можливо, Покрови. А потім питають: "Чого ми так живемо?" – Бо працюємо мало!"

А тим часом чим ближче до кінця тижня, тим менше стає депутатів у парламентських кріслах. 18–го січня нардепи досиджують останнє засідання та йдуть на двотижневі канікули до наступної сесії, яка розпочнеться аж у лютому.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації