"Нарфронтівець" Бриченко хоче повернути свій миколаївський округ?

Оксана Ставнійчук
Понеділок, 14 січня 2019, 12:22

Нардеп-списочник "Народного фронту" Ігор Бриченко активно роздає подарунки від імені благодійного фонду в межах округу на Миколаївщині. Там 2012 року його обрали мажоритарником від ВО "Батьківщина" до Верховної Ради VII скликання.

Кнопкодав Ігор Бриченко 2014 року потрапив до парламенту VIII скликання за списком партії "Народний фронт", у якому був під номером 47. Він є членом аграрного комітету, а його дружина має бізнес у цій галузі.

Натомість у ВРУ попереднього скликання (2012-2014 років) Бриченко належав до фракції ВО "Батьківщина". Тоді він став нардепом як мажоритарник від 130-го округу, де за нього проголосували близько 42% виборців, або 31 826 осіб.

Громадський рух ЧЕСНО раніше писав, що рейтинг "Народного фронту" ледь сягає 1%. За таких показників партія навряд потрапить до Верховної Ради IX скликання. Відтак охочим стати нардепом потрібно шукати альтернативні шляхи.

Ігор Бриченко родом з Миколаївської області. На момент обрання до парламенту він мешкав у селі Новопетрівка Снігурівського району. Благодійний фонд "Крокуємо з турботою" було зареєстровано у грудні 2014 року в селі Снігурівка Снігурівського району одразу після того, як Бриченко вдруге став народним депутатом. Наразі засновником фонду є його дружина – Бриченко Світлана Станіславівна, а директором Сергій Кухоцький, який раніше очолював ПВТФ "Агросвіт", що фігурує в декларації нардепа.

У декларації Бриченка за 2017 рік немає згадки про благодійний фонд: оскільки засновником є його дружина, він не зобов'язаний про це зазначати.

Благодійний фонд діє в межах Баштанського, Березнегуватського, Казанківського, Новобузького, Новоодеського та Снігурівського районів, які входять до 130-го округу. На своїх сторінках у соціальних мережах Ігор Бриченко постійно публікує фотозвіти про діяльність фонду в цих районах.

Зокрема, благодійний фонд роздає цибулю, подарунки дітям на свята.

 

Також 2016 року він роздавав інвалідні візки, зроблені з пластикових стільців.

 

Зараз нардепом від округу №130 є член фракції "Блок Петра Порошенка" Андрій Вадатурський. 2014-го за нього проголосували приблизно 44% виборців, або 26 539 осіб.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Вадатурський сказав, що помітив діяльність Бриченка на його окрузі, але не має нічого проти цього:

"Так, помітив Але я не проти. Нехай роздає те, що може роздати. Люди й за це вдячні".

Також він зазначив, що ще не знає, чи висуватиметься знову кандидатом у 130-му окрузі – вирішуватиме після виборів Президента України.

Зауважимо, що 2017 року Вадатурський залучив на свій округ 32,4 млн грн субвенцій – це друге місце в Миколаївській області з-поміж мажоритарників.

На сайті благодійного фонду наведено його учасників – депутатів райрад та компанії "Агросвіт" і "Автосвіт", які згадано в декларації Бриченка. Кінцевим бенефіціаром цих підприємств є дружина нардепа Світлана. Окрім того, серед учасників є ФОП Бриченко С.С. Найімовірніше, ідеться саме про Світлану Бриченко, котра зареєстрована як ФОП.

На підставі цих фактів можна припустити, що народний депутат планує балотуватися до ВРУ наступного скликання як мажоритарний кандидат.

Читайте також
Президентський бартер: як розподілили в “БПП” округи на Київщині
Соціологія і вибори: як не дати себе обдурити
Округ нардепа Пресмана: фірми з кримінальним шлейфом дерибанять держсубвенції

Нагадаємо, що раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про те, що на окрузі нардепа-мажоритарника з "Народного фронту" Віктора Романюка на Київщині активізувався нардеп-списочник від "БПП" Ігор Кононенко.

На Харківщині на округ нардепа з "Народного фронту" Олександра Кірша претендує списочник з "Блоку Петра Порошенка" Олександр Грановський.

Раніше Рух ЧЕСНО досліджував роботу благодійних фондів народних депутатів. З’ясувалося, що мажоритарники мають більше благодійних фондів, аніж списочники.

Причина, чому брендована благодійна діяльність нардепів викликає занепокоєння в активістів, є досить простою.

Діапазон голосів виборців, необхідних для перемоги на мажоритарному окрузі в Україні, за даними 2014 року, становить від 1 500 до 70 000. Як свідчить практика, активна доброчинність депутатів, роздавання подарунків, облаштування дитячих майданчиків здатні підтримувати лояльність потрібної кількості виборців упродовж перебування обранця на посаді. А під час передвиборчих перегонів така діяльність дає їм вагомі переваги перед конкурентами.

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. Зі світлинами можна ознайомитися в "Альбомі для різної жесті" у Facebook.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації