Санти з Верховної Ради. Як депутати піарилися на новорічні свята?

Дарина Рогачук
П'ятниця, 11 січня 2019, 10:00

День Святого Миколая, Новий Рік та Різдво – ідеальні приводи для політиків нагадати про себе виборцям. До парламентських перегонів залишилося менше року, а отже, саме час все активніше засіювати округи й починати боротьбу за голоси.

Традиційно об'єктом новорічної уваги депутатів є дітлахи, яких політики часто, не соромлячись, використовують для піару. Та якщо бути відвертими до кінця, народні обранці та майбутні кандидати передусім розраховують вразити їхніх батьків та родичів. Адже саме вони, розчулені безкоштовними дитячими подарунками та концертами, можуть віддячити благодійникам галочкою у бюлетені.

Чим цього року підкорювали електорат майбутні учасники виборчих перегонів? І скільки тисяч подарунків вони роздали у цей святковий період? Читайте в огляді спецпроекту "Вибори вибори".

Шоколадні пайки

Марафон новорічних привітань політиків стартував з другої половини грудня - напередодні дня Святого Миколая. Під дитячі подушки всюдисуща депутатська рука, хоч, так і не дотяглася, а от у школи, садочки та навіть у пансіонати для стареньких цілі депутатські тіла успішно завітали.

Так, позафракційний мажоритарник Михайло Головко відвідав дитячий садочок "Дзвіночок" у Збаражі, що на Тернопільщині  та "передав дітлахам від Миколая Чудотворця приємні подарунки".

 

Дорослих виборців депутатська щедрість тільки радує – у коментарях зазначають, що у Михайла Головка добре серце, і він робить таку добру справу щороку.

Відзначився доброю справою і мажоритарник від Вінниччини Олександр Домбровський. Дітей у школах він порадував двома тисячами пакунків від Roshen, а от педагогів – технікою та  алкогольними напоями. Така увага до шкіл від депутатів не дивна, адже саме у навчальних закладах розташовують найбільше виборчих дільниць, а вчителі дуже часто входять до територіальних виборчих комісій.

І все ж, найбільш щедро привітала електорат зі святами депутатка Житомирської облради Анжеліка Лабунська, яка, за сумісництвом, є головою обласної організації ВО "Батьківщина". За даними видання "Житомир.info", вона придбала у кондитерської фабрики "Житомирські ласощі" цілих 70 тисяч подарунків.

Фейсбуком одразу ж почали ширитися фото солодких привітань, які масово роздавали у школах та дитячих садочках. Щоправда, на пакунках чомусь вказувалося, що вітає дітлахів безпосередньо лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, а не депутатка Лабунська.

 
Facebook: Юлія Міронова

"Сьогодні нас так само "ощасливили" в садочку. Повернули пакунок адміністрації. Хай у них злипається", – писали обурені житомиряни у соцмережі.

Звання найоригінальніших Миколаїв 2018 року заслужили депутати Ірпінської міської ради Ігор Оверко з партії "Нові обличчя" та Петро Король з "УКРОПу". Вони не просто вручили малечі подарунки, а жбурляли ними у дітей.

 

Пакунки дітям не лише вручали, а й кидали

Директорка ірпінської школи №17 Леся Литвин була так вдячна депутатам за щедрість, що навіть охрестила одного з них "ангелом-меценатом".

 

Благодійні концерти з Дідами Морозами

Щоб іще краще закарбуватися у пам'яті виборця, деякі депутати влаштовують їм цілі новорічні вистави.

Так, нардеп Ігор Гузь організував свято у Любомльській бібліотеці. Підтримав у цьому депутата благодійний фонд "Тільки разом" голови Волинської ОДА Ігоря Палиці.

Особистою присутністю політики свято не вшанували, натомість прислали розважати дітей аніматора у костюмі Святого Миколая, представницю благодійного фонду та керівницю громадської приймальні нардепа Гузя.

 

Видання "Волинські новини" повідомляє, що "дітки охоче і щиро розповідали йому (Святому Миколаю, – УП) вірші, а нагородою за їхні старання були подарунки і солодощі". Звісно ж, брендовані - щоб дорослі не забули, хто проспонсорував свято для їхніх дітей.

Благодійний фонд Ігоря Палиці допоміг організувати свято і нардепці від УКРОПу Ірині Констанкевич. "Ми, дорослі, давно не віримо в те, що раз на рік, з'являється людина, яка створює казку. І неважливо, хто це - Дід Мороз, Санта Клаус чи Ісусик", – ставлять в один ряд із казковими персонажами представницю Верховної Ради.

 

Піар під обгорткою іменних благодійних фондів – це вже традиція серед депутатів. Так, громадський рух ЧЕСНО дослідив електронні декларації і порахував, що станом на 2017 рік, 80 парламентарів мали відношення до 94 благодійних організацій. Цікаво, що поки парламентська виборча кампанія не стартувала, такі свята та подарунки офіційно не є політичною агітацією. Тому нардепи можуть роздавати шоколадні пайки та привозити Дідів Морозів кому хочуть і коли хочуть – і їм за це нічого не буде.

"Чинні нардепи, які використовують фонди для так званої агітації, до моменту реєстрації кандидатом у депутати не є порушниками і злочинцями", – зазначає юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат.

Саме тому благодійні фонди депутатів так часто "світяться" на різних святах. Через іменний фонд вітав електорат і "нарфронтівець" Сергій Пашинський.

 
facebook: Lesia Hrishchenko

Активно роздавав подарунки і благодійний фонд мажоритарника з Одещини Олександра Пресмана. "Малеча 139-го виборчого округу вже звикла, що на своє свято Святий Миколай завжди передає дітям смачні цукерки", – радо повідомляє про прикорм виборців сайт фонду.

 

Приїзд депутата як свято

Поки одні виборчі округи раділи перевдягнутим Дідам Морозам, для інших цілою подією ставав особистий приїзд чиновника чи народного депутата.

Наприклад, Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко разом із заступником та депутаткою райради роздавали цукерки, загорнуті у брендовані кульочки, у дитячих садках. "Незважаючи на те, що в дитячих садках на цей час відшуміли новорічні ранки і казкові вистави, діти зацікавлено розглядали гостей і раділи новим подарункам".

 

Дісталися солодощі не лише дітям, а й працівникам дитсадків. Чиновники були настільки щедрі, що пхали шоколадні набори ледь не до каструль.

 

Головний "радикал" країни Олег Ляшко вирішив, як завжди, виділитися і поїхав роздавати солодкі подарунки у пансіонат в селі Іванків, що на Житомирщині. Свою опіку він демонстрував пенсіонерам та медичному персоналу пансіонату.

Одна з вдячних пенсіонерок чи то розчулилася, чи то знудилася настільки, що почала хреститися під час проповіді Ляшка. "Він крутіший за Кашпіровского і Вольфа Мессінга. Заряджає людей енергією", – висловив свою версію поведінки бабусі однопартієць Ляшка Андрій Лозовий у Фейсбуці.

Зробив ставку на пенсіонерів і нардеп від "Опозиційного блоку" Дмитро Шпенов. Його благодійний фонд "Добра справа" роздав  40 тисяч харчових наборів на Дніпропетровщині.

А от одіозний народний депутат із Тернопільщини Олег Барна ніяких подарунків виборцям не привіз. Вітати людей він вирішив агітацією за чинного президента Петра Порошенка, що дуже економно.

 
 

Чи дарує шоколад голоси?

Те, що виборці постійно отримують подарунки на свята від депутатів, стало вже певною порочною традицією, вважає політолог Костянтин Батозський. Але, на його думку, від безкоштовних шоколадок виграють більше люди, ніж депутати: "І політики мислять подарунками, і виборці теж налаштовані на отримання подарунків. Але, оскільки це роблять усі депутати, то це не приносить користі. Це не буде конвертовано в голоси, бо люди до цього звикли і сприймають це вже як явище природи, як дощ або сніг".

Як зазначалося, до того, як в Україні стартує офіційна парламентська кампанія, а це станеться 29 липня, подарунки виборцям не вважатимуться політичною агітацією. Це означає, що майбутні кандидати в депутати ще мінімум півроку будуть засіювати округи, не несучи за це жодної відповідальності.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації