Субвенції та потенції мажоритарників Дніпропетровщини: як, куди і скільки

Антон Філіппов
Середа, 5 вересня 2018, 15:51

На Дніпропетровщині 17 мажоритарних округів. Саме стільки депутатів представляють область у парламенті. Найбільше субвенцій торік отримали округи "порошенківців". Як правило, найбільші суми дістаються на округи тим, хто входить до провладної коаліції і голосує за бюджет. Депутат Дубінін залучив субвенції на рідну школу. Купрій — на рідне місто, яке не входить до його округу. Ричкова готується "здати" реконструкцію площі в акурат до наступних виборів. Денисенку не вистачило грошей, а на окрузі в Нестеренка виявили підозрілу закупівлю.

Субвенції позафракційних

Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Народні депутати наголошують, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.

Субвенція на соціально-економічний розвиток територій розподіляється між регіонами вкрай нерівномірно. Причому існує тенденція, що округи депутатів коаліції та депутатів, що підтримують законопроекти щодо державного бюджету, отримують у середньому більше, ніж округи нелояльних депутатів. Відсутність прозорого механізму розподілу, який існує для інших субвенцій, призводить до того, що розвиток регіонів стає заручником політичної лояльності депутатів-мажоритарників", — розповідає аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Вєдров.

Дніпропетровщина займає перше місце за загальною сумою "субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій", виділених у 2017 році – майже 600 млн грн.

Але насправді сума не дуже велика. Якщо розділити її на кількість мешканців області, буде приблизно по 185 грн на людину. За цим показником Дніпропетровщина не входить навіть у першу десятку регіонів країни. На першому місці Чернігівська область, де на одну людину припадає 287 грн.

Зазвичай на округах мажоритарників Дніпропетровської області субвенції йдуть на ремонти та реконструкції освітніх і медичних закладів, будинків, капремонт доріг, зон відпочинку та закупівлю обладнання.

Депутати-мажоритарники добре знають насущні проблеми своїх територій, а державна субвенція, виділена за їхніми зверненнями, – це один із інструментів розвитку регіонів", – каже позафракційний нардеп-мажоритарник Андрій Денисенко.

Третина мажоритарників від Дніпропетровщини – їх шість – позафракційні.

Олександр Дубінін, Валентин Дідич, Віталій Купрій та Андрій Денисенко потрапили до Верховної Ради як висуванці партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (БПП). Але вже навесні 2015 року заявили про вихід із пропрезидентської фракції.

Вони позафракційні, але входять до "укропівської" групи. На сьогодні Дубінін член політрадипартії, Дідич – член президії, а Купрій – член комісії партконтролю.

Наприкінці 2016 року Денисенко заявив про вихід з партії УКРОП після голосування ВРУ щодо притягнення нардепа Вадима Новинського до кримінальної відповідальності. Денисенко тоді наголосив, що ніхто з "укропівців" не голосував "за". Вищезазначені нардепи не голосували щодо притягнення "опоблоківця" до кримінальної відповідальності, тому що були відсутні.

У 2015-2016 роках я навіть не звертався щодо субвенцій через гострий конфлікт з центральними органами влади та тиск на мене і мою команду за політичними мотивами. У 2017 році я звертався до Кабміну з цього питання, але отримав відмову через брак коштів у бюджеті", – каже нардеп Денисенко.

Проте на округи "укропівців" пішло чимало грошей.

На округ Дубініна, який включає декілька районів м. Кам’янське, було направлено майже 32 млн грн, з них нардеп залучив більше 20 млн грн. У тому числі майже 5 млн грн на ремонт даху та спортзалу нового корпусу школи № 9, у якій він навчався.

"Укропівець" Валентин Дідич відзвітував, що у 2017 році залучив на свій округ із центром у смт Кринички коштів на суму 30 млн грн, що відповідає загальному обсягу залучених на округ коштів.

Залучені кошти субвенцій – добра нагода для мажоритарників нагадати про себе. Особливо за рік до виборів.

Дідич, здається, теж про це знає, і рекламується у Facebook.

Минулого року на округ Віталія Купрія було залучено щонайменше 40,6 млн грн. У своєму звітінардеп зазначив, що торік на свій округ особисто залучив тільки 7,45 млн грн. Серед іншого, на комунальні заклади у рідному місті Кам’янське, яке не входить до його округу № 29 (включає частину м. Дніпро, Дніпровський та Петриківський райони області).

Купрій каже, що чітких правил розподілу субвенції немає дотепер.

Усі кошти на округ фактично приходиться "вибивати", оскільки я знаходжусь в опозиції. Досі немає чітких правил розподілу, які б були закріплені на законодавчому рівні. Я вважаю, що в Україні має бути ухвалений закон "Про опозицію", де мають бути прописані всі процедури. А на сьогоднішній день це все робиться у ручному режимі Кабміном", – коментує політик.

У своєму рідному місті Купрій зберігає вплив за рахунок помічника Владислава Мелешка, який став заступником Кам’янського міського голови. В одному з постів у Facebook Купрій дякує депутатам за затвердження Мелешка на посаді заступника мера. А Мелешко, своєю чергою, дякує у Facebook нардепу за сприяння у виділенні субвенції з Держбюджету на об’єкти освітньої сфери м. Кам’янське.

А от нардеп Яків Безбах не дуже згадує про субвенції у публічній площині. На сайті народного депутата є одне повідомлення – стосовно субвенції на закупівлю 42 мультимедійних комплексів по 75 тис. грн для дніпровських шкіл. Утім, у повідомленні немає навіть згадки прізвища нардепа. Його округ включає Індустріальний та частину Самарського району м. Дніпро.

Минулого року на округ позафракційника Дмитра Яроша з центром у смт Васильківка спрямували більше 26 млн грн. Скільки коштів субвенцій було залучено саме за його пропозиціями, він у звіті за 2017 рік не зазначив.

Проте повідомив, що за зверненням Покровського селищного голови щодо виділення субвенції з Державного бюджету на здійснення заходів соціоекономічного розвитку Покровщини були направлені депутатські звернення до голови Дніпропетровської облдержадміністрації та Прем’єр-міністра. За 2017 рік було проведено капремонт 6 доріг місцевого значення.

Дмитро Ярош і голова Дніпропетровської ОДА

До речі, в селі Великомихайлівка Покровського району базується навчальний центр Української добровольчої армії.

Ярош входить у п’ятірку найбільших прогульників голосувань у Верховній Раді.

Субвенції фракційних

На округи п’яти нардепів-мажоритарників із Дніпропетровщини, членів фракції БПП "Солідарність" у 2017 році було спрямовано найбільше коштів – 168 млн грн.

Тетяна Ричкова каже, що посприяла виділенню на свій округ (Соборний район, частина Самарського та Центрального районів міста Дніпро) у минулому році 21 млн 990 тис. гривень. У Верховній Раді вона зайняла місце Бориса Філатова, коли той став мером Дніпра.

Ричкова очолює Дніпровську парторганізацію БПП, на сайті якої періодично публікують новини, у тому числі про її заслуги в розподілі субвенцій. Тут є новина про початок реконструкції площі у Придніпровську за 12 млн грн завдяки субвенції Ричкової та про перевірку нею ходу робіт на цій площі.

Реконструкція, за даними ProZorro, буде тривати до кінця 2019 року, тому новин на об’єкті ще можна зробити багато. Її завершать саме перед виборами до ВРУ.

Ричкова зустрічалася і з мешканцями будинку на набережній Перемоги в Дніпрі, де за рахунок субвенції утеплюють багатоповерхівку.

Ричкова визнає, що експерти часто критикують механізм залучення коштів і принцип їх розподілу, але вважає, що все залежить від активності самого нардепа та його команди, із якою він працює у ВР.

На округ нардепа-мажоритарника від БПП Вадима Нестеренка торік  пішло щонайменше 29 млн грн. Скільки з них залучив саме нардеп – невідомо. У газеті Нестеренка "Твій рідний край" час від часу згадують про субвенції та можливості нардепа.

Залишається один шлях – знову просити народного депутата Нестеренка, щоб він спробував якимось чином вмовити Прем’єр-міністра Гройсмана та весь Кабінет міністрів, щоб району виділили субвенцію на капітальне оновлення водопровідної мережі", – йдеться в одному з матеріалів газети.

Таким чином спотворюється роль народного депутата, який має працювати над законопроектами, для виборців, які мають його переобрати, і субвенція стає одним з інструментів для перемоги.

Гроші субвенції пішли на реконструкцію школи, житлового будинку, доріг та іншого.

Наприклад, 157 тис. грн було спрямовано на капремонт дороги на вул. Миру в с. Миролюбівка Новомосковського району (у т. ч. на ПКД та експертизу). Голубівська сільська рада визначилапідрядника ще восени 2016 року через неконкурентну допорогову закупівлю – у конкурсних торгах взяв участь лише один учасник, ТОВ "Буд регіон". І той, судячи з усього, непростий. Єдиним власником підприємства є Олексій Сергійович Бурік.

Людина з такими самим прізвищем, іменем і по батькові є помічником-консультантом на громадських засадах нардепа Нестеренка. Таким чином, підряди отримують пов’язані з нардепом особи.

Фірма, як і її власник, прописана у Кривому Розі. Криворіжець Бурік разом із Нестеренком були заступниками Дмитра Колєснікова, якого наприкінці 2012 року було призначено головою Дніпропетровської ОДА.

Член фракції БПП від округу №28 Іван Куліченко каже, що минулого року на його округ було залучено більше 50 млн грн субвенцій з Держбюджету, хоча за нашими даними на його округ було виділено щонайменше 38,7 млн грн. Інформації про загальну кількість залучених у 2017 році коштів на округ на його сайті немає.

Також народний депутат проінформував присутніх щодо програм на виборчому окрузі, на виконання яких залучаються кошти з державного бюджету. Це і будівництво спортивних майданчиків у загальноосвітніх школах округу, і ремонт харчоблоків у дошкільних навчальних закладах, і впровадження новітніх ІТ-технологій в освітянські заклади виборчого округу", – йдеться на його сайті.

Отож, субвенції покликані допомогти із залученням голосів виборців. Сам Куліченко, який є членом бюджетного комітету, переконує, що в субвенціях нібито немає ніякої політики:

Бюджет країни, а значить і всіх регіонів, міст, затверджується законом. Це закон. І всі депутати повинні якось працювати над ним, якось голосувати – "за", "проти", "утримався". Причому мені кажуть: "Дивіться, він – "укропівець", тому не дають". Но УКРОП, як група, отримала достатньо велику суму. Припустимо, той же "укропівець" Олександр Шевченко, в нього серед депутатів, мабуть, найбільший об’єм – близько 80 млн грн, навіть більше, ніж у мене".

Хоча за проект Закону про Державний бюджет України на 2017 рік Купрій голосував, як і більшість нардепів-мажоритарників з Дніпропетровщини.

На голосуванні були відсутні Нестеренко, Денисенко та Ярош. Нардепи від "Опоблоку" проголосували "проти" проекту Закону.

Читайте також
Округ нардепа Пресмана: фірми з кримінальним шлейфом дерибанять держсубвенції
Кримінал і фірми депутатів “Відродження”: куди поділися субвенції від нардепа Писаренка
Субвенції розбрату: як на Тернопільщині "погризлися" радикали з БПП
Чотири нардепи-мажоритарники з Дніпропетровщини – члени фракції партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді: Дмитро Шпенов (округ 37), Костянтин Павлов (округ 31), Андрій Гальченко (округ 32) та Артур Мартовицький (округ 36). Округи перших трьох – у місті Кривий Ріг та навколишніх районах, округ Мартовицького – Павлоградський район та деякі прилеглі міста. На їхні округи минулого року прийшло майже 90 млн грн. Проте систематизованих звітів цих нардепів-мажоритарників знайти не вдалося.

На округ № 35 (Нікопольський район, м. Покров) Андрія Шипка з групи "Партія "Відродження" минулого року прийшла найбільша сума субвенцій – щонайменше 68 млн грн. Скільки коштів було залучено саме за його пропозиціями – невідомо.

Гроші пішли на ремонт амбулаторій, закупівлю медичного обладнання, капремонти дитсадків, капітальні ремонти будинків культури та інше. Наприклад, на капітальний ремонт фасаду зі встановленням енергозберігаючих вікон та теплоізоляцією стін дитячого садка № 18 "Горобинонька" у Нікополі пішло майже 1,5 млн грн. Процедура закупівлі має дуже дивний вигляд. У тендері взяли участь аж шість компаній. Чотири підприємства, які запропонували найдешевші суми виконання робіт, були відхилені Відділом освіти Нікопольської ради. У результаті договір уклали з ТОВ "Ресурс Н". Компанія почала вигравати держтендери з осені 2016 року, здебільшого у виконавчих органів Нікопольської міськради. Директором підприємства був Володимир Єфімов, який на місцевих виборах балотувався до Нікопольської міськради від партії "Громадська сила". На сьогодні Єфімов – позафракційний депутат.

Більше 34 млн грн субвенцій було залучено на округ з центром у смт Царичанка нардепа-мажоритарника, члена фракції "Народний фронт" у Верховній Раді Олега Кришина.

Голову наглядової ради ТОВ "Вільногірське скло" Кришина навіть піарив чиновник Дніпропетровської облдержадміністрації. За ініціативність у розподілі грошей з обласного бюджету.

У 2017 році за ініціативою Олега Кришина на розвиток Верхньодніпровського, П’ятихатського, Царичанського районів, міст Вільногірськ та Жовті Води з обласного бюджету виділили майже 180 млн грн. За ці кошти втілювали важливі соціальні проекти – ремонтували дороги, навчальні заклади, ліквідовували підтоплення", –цитувала прес-служба Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана, заступника голови ДніпроОДА.

Звітів Андрія Шипка та Олега Кришина немає ні на сайті Верховної Ради, ні на сайті zvity.org. Але вони начебто звітують під час зустрічей з виборцями.

Мажоритарники та Виборчий кодекс

Мажоритарка як складова сучасної змішаної виборчої системи себе вичерпала. Я прихильник системи відкритих списків з прив‘язкою виборів до територіальних округів – за зразком місцевих виборів 2015 року", – розповідає позафракційний мажоритарник з Дніпропетровщини Андрій Денисенко.

Приблизно такої ж думки і нардеп Віталій Купрій.

Восени минулого року ВР прийняла за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає кардинальну зміну моделі виборчої системи – вибори депутатів Верховної Ради за відкритими "регіональними" списками, без мажоритарки.

Натисніть для збільшення

Впровадження пропорційної системи з відкритими списками закріплене в Угоді про Коаліцію, яку підписали, серед інших, голови фракцій партій БПП "Солідарність" та "Народний фронт".

Але не всі мажоритарники від БПП з Дніпропетровщини підтримали проект Виборчого кодексу. Зокрема, "проти" документу проголосували Костянтин Усов та Тетяна Ричкова.

Не думаю, що мажоритарку потрібно скасовувати. Більшість європейських країн і США мають мажоритарну систему виборів", – вважає Ричкова.

Дідич обіцяв, що підтримає відкриті списки, але під час розгляду проекту був відсутній. Дубініндотримався обіцяного у передвиборній програмі та підтримав проект Виборчого кодексу.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації