Округ нардепа Пресмана: фірми з кримінальним шлейфом дерибанять держсубвенції

Таїсія Гайда
Вівторок, 4 вересня 2018, 11:17

Представник "Відродження" кнопкодав Олександр Пресман розвозить по округу благодатний вогонь та освячує храми. У цей час фірми з кримінальним шлейфом та близькі до його оточення ділять мільйони держсубвенцій. Про реалізацію цих коштів звітує благодійний фонд нардепа "Творю добро". Як за рік до парламентських виборів державні кошти працювали на піар депутата-мажоритарника з’ясував Громадський рух ЧЕСНО.

Мажоритарна система стимулює прямий і непрямий підкуп виборців, в результаті якого до влади в Україні приходять політики, що мають свої бізнес-інтереси й не готові працювати в інтересах громадян.

В Україні є дві проблеми з мажоритарною системою. Перша – чимало депутатів, обраних в одномандатних округах, значно менше зацікавлені загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округу.  Парламент не може працювати ефективно, коли 50% займається субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема – безкарний підкуп виборців. Оскільки мажоритарні округи порівняно невеликі, то роздача гречки чи грошей суттєво впливає на результати волевиявлення. Саме тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу, для Парламенту зокрема – перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати принаймні будуть пов’язані спільною партійною програмою", –каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи ГО "Центр UA".

З-поміж депутатів-мажоритарників Одещини округ екс-регіонала Пресмана отримав торік найбільше субвенцій.

Кошти розподіляються Кабміном. Інформацію про використання бюджетних коштів  субвенцій Громадський рух ЧЕСНО  знайшов у звітах благодійного фонду Олександра Пресмана "Творю добро", заснованого у 2016 році. Фонд очолює Микита Кузькевичсин Пресмана, який у попередньому скликанні був помічником нардепа на громадських засадах. У декларації  народного депутата Пресмана за 2017 рік  інформація про фонд відсутня.

Олександр Пресман пояснює, що не вказав фонд в декларації, бо його функція у фонді не визначена:

Єдиний засновник не може бути визначений як вища посадова особа фонду, оскільки не є окремим органом управління, в статуті не визначено мої окремі повноваження".

І попри те, що фонд не вказаний, саме він регулярно звітує про його депутатську діяльність. Таке явище є досить звичним для українських політиків.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Олександр Пресман є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) юридичної особи, а саме Благодійного фонду "Олександра Пресмана "Творю добро". Згідно зі статтею 46 Закону України "Про запобігання корупції", такі відомості мають бути зазначені в електронній декларації суб'єкта декларування", – наголошує юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат.

Так, у звіті благодійного фонду за минулий рік є будівництво дитячого садочку в с. Латівка (Августівська сільрада) Біляївського району і капремонт будівлі Красносільської ЗОШ I - III ступенів Красносільської сільради Лиманського району. Це субвенційні кошти з державного бюджету, а також бюджетні кошти місцевих бюджетів. Торік Кабмін виділив 7 мільйонів на будівництво дитсадка та 10 мільйонів на реконструкцію школи.

Загальна вартість будівництва дитячого садочку у селі Латієвка складає 23 мільйони гривень. Про це розміщена інформація на сайті державних тендерів Прозорро. Тендер на будівництво виграла одеська фірма "Укрмежбуд", яка запропонувала виконати роботи за 19,98 млн грн.

ТОВ "Укрмежбуд" виграло також і тендер на реконструкцію Красносільської ЗОШ. Сума угоди складає понад 40 млн. Конкурентом на відкритих торгах в "Укрмежбуду" була фірма "Ніка-Снаб-Юг". За останні два роки "Ніка-Снаб-Юг" подалась на торги лише раз, в парі з "Укрмежбуд", і програла. Це може бути непрямим свідченням про змову учасників.

Фірма "Укрмежбуд" має пряме відношення до депутата Одеської обласної ради Миколи Дерев’янка (БПП). Саме він до 2016 року був її єдиним засновником і директором. До зміни власника підприємство називалось "Коланд". На сайті облради Дерев’янко вказаний як директорцього підприємства.

Фірма досі зареєстрована у квартирі, яка належить Дерев’янку, і він цього не заперечує:

Я вам открою секрет, я там живу. Я там роблю на "Укрмежбуд".

Те, що депутат облради від БПП Дерев’янко та депутат Верховної Ради Пресман знайомі й співпрацюють, свідчить  новина на сайті благодійного фонду Пресмана.

Ще одна досить цікава субвенція в розмірі 5 мільйонів  була отримала міською радою м. Южний на ремонт каналізаційного колектора.

Хоча на Прозорро немає тендеру по цій субвенції за 2017 рік, у 2016 році вже проводилися роботи по ремонту колектора. Тендер тоді виграла фірма колишнього регіонала Ігоря Єрьоменка"Укргазифікація-Південь". Тендер було оголошено у липні 2016, а ось 5 мільйонів співфінансування з державного бюджету Южненська міська рада отримала в 2017 році. Також "Укргазифікація-Південь" виграла тендер у 2017 році на будівельні роботи, які частково фінансуються з державних субвенцій Кабміну, на реконструкцію системи водопостачання м. Роздільна Одеської області. Сума угоди складає майже 20 мільйонів. Цілком ймовірно, що й надалі роботи буде проводити ця ж фірма.

Підприємство "Укргазифікація-Південь" є фігурантом кримінального провадження за фактом розтрати, заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах за попередньою змовою посадовими особами Регіонального ландшафтного парку "Тилігульський" з ТОВ "Укргазифікація Південь" під час здійснення реконструкції з’єднувального каналу Тилігульський лиман – Чорне море. Фірми, які вийшли на торги по реконструкції в м. Роздільна, є також фігурантами цього кримінального провадження.

У торгах брали участь три учасники: "Укргазифікація-Південь", ТОВ "Лінккор" та ТОВ "Талісман Строй".

Як уже згадувалось раніше, "Укргазифікація-Південь" два роки тому взялася з’єднуватиТилігульський лиман з Чорним морем за 58 мільйонів гривень. За цей час фірма перерахувала на рахунки свого конкурента по тендеру по реконструкції водопостачання у м. Роздільна ТОВ "Лінккор" більше 20 мільйонів гривень. Про це свідчить ухвала суду.

Згідно з судовими ухвалами в рамках кримінального провадження по ландшафтному парку "Тилігульський" слідчий отримав доступ до документів ще одного конкурента на торгах Прозорро на будівництво системи водопостачання м. Роздільна – ТОВ "Талісман Строй".

Попри те, що більшу частину коштів підприємству "Укргазифікація-Південь" з бюджету перераховано, роботи досі не виконано, що в кінці червня цього року спричинило масовий мор риби.

Замість розчищення, його просто взяли й закрили – на весь проект виділено 99 мільйонів гривень з обласного та державного бюджету", – пояснює колишній керівник  Тилігульського заповідника, еколог Іван Русєв.

Читайте також
Кримінал і фірми депутатів “Відродження”: куди поділися субвенції від нардепа Писаренка
Субвенції розбрату: як на Тернопільщині "погризлися" радикали з БПП
Входять і виходять: як депутати фракції та партії міняють
Русєв розповів, що під час роботи каналу гідробіонти (морські та прісноводні організми, які постійно мешкають у водному середовищі) вільно могли мігрувати як до лиману з моря, так і навпаки, але зараз, після перекриття, спостерігається замор риби в цій зоні каналу. Так, мляву та сплячу рибу виловлюють птахи – крячки, але вони не встигають з'їсти все.

Тому на берегах багато мертвої риби. Крячки та чайки сформували колонію на піщаних відвалах каналу", – додав він.

Як ми бачимо, у більшості випадків субвенції, які виділив Кабінет міністрів на округ Олександра Пресмана, були роздерибанені серед фірм з досить сумнівною репутацією.

Я ні з кого нічого не вибиваю, проте, безумовно, контролюю все, що відбувається на окрузі… Я є помічником у жителів 139-го ВО, з якими ми разом здійснюємо аналіз тендерів й контролюємо роботи на окрузі", – запевняє Громадський рух ЧЕСНО нардепПресман, який отримує компенсацію за житло з бюджету при тому, що має власні квартири.

Фонд Олександра Пресмана постійно звітує про свою діяльність. Серед іншого є й доставка благодатного вогню на 139 округ і навіть освячення храмів.

Нагадаємо, депутати Одещини є власниками найбільшої кількості криптовалюти –  біткоїнів. В Одеській міськраді протестувальникам не дозволяють заносити до сесійної зали плакати під час сесій.

На фото на кавері депутат-кнопкодав Олександр Пресман з листівкою на підтримку законопроекту №1895, який передбачає санкції за порушення процедури особистого голосування



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації