Аналітик: Росія робить величезну ставку на парламентські вибори в Україні

Понеділок, 8 жовтня 2018, 14:42

РФ давно почала активну інформаційну кампанію щодо прийдешніх виборів в Україні.

Про це в інтерв'ю спецпроекту "Вибори вибори" розповіла аналітик Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Вона акцентує увагу, що в Україні діють не тільки російські інструменти у вигляді камуфляжу з російськими шевронами. Є ще й одіозні місцеві сили, в уста яких вкладаються потрібні Росії меседжі.

"Той самий "Опозиційний блок", який навіть не переписує кремлівські темники. Той самий блок "За життя" Рабіновича, який переписує кремлівські темники і має таку особливу рису у вигляді тиску на соціальні питання. Є багато сил, які говорять про мир, компроміс і так далі. Але якщо мир, то якою ціною? Якщо компроміс, то з ким?", - зауважує Кучеренко.

На питання чому Росії так важливо контролювати український парламент, аналітик пояснює, що навідміну від Державної Думи РФ, яка "не є місцем для дискусій", Верховна Рада завжди була місцем для емоційних обговорень суспільно-політичних питань, перформансів, бійок тощо. І, у випадку проросійської більшості у ВРУ наступного скликання, цим будуть вдало маніпулювати російські пропагандисти.

"Уявімо ситуацію, що в українському парламенті зупинилися всі процеси, які сьогодні почалися. Там сидять одіозні особистості, які розповідають про мир, компроміс, співробітництво з РФ... І їм ніяк не можна суперечити, бо це ж одразу буде інтерпретовано як наступ на демократію і свободу слова, - зазначає Марія Кучеренко, - Адже у росіян є Костянтин Ернст, Маргарита Симоньян, які скажуть: "В Україні пройшла Революція Гідності. Як же ви можете обмежувати свободу слова, якщо от він – ваш парламент, відомий своїми дискусіями?".