Активісти нагадали Порошенку про закон Януковича

Понеділок, 3 вересня 2018, 11:08

Сьогодні зранку на вулиці Інститутській в Києві невідомі вивісили банер з написом "Петре, вибори за законом Януковича?". Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО на сторінці акції за виборчу реформу.  

Активісти натякають, що питання адресоване президенту України Петру Порошенку, який обіцяв цю реформу українцям. Також ця обіцянка прописана у коаліційній угоді парламентської більшості.

 
 

Зараз в Україні діє змішана виборча система, яка була прийнята ще за часів Януковича. За цією системою 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Вона має великі корупційні ризики, пов’язані з підкупом виборців та купівлею місць у списках.

Нагадаємо, що 6 вересня на площі Конституції знову відбудеться акція на підтримку виборчої реформи. Учасники акції вимагають від Верховної Ради України ухвалити в цілому проект нового Виборчого кодексу. Він передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками.

Нардепи проголосували за Виборчий кодекс в першому читанні 7 листопада 2017 року, а з лютого 2018 профільний комітет розглядає правки до законопроекту. До проекту кодексу внесли 4400 правок. Натомість профільний комітет поки що розглянув лише близько 1000.