Основним завданням Порошенка у внутрішній сфері має бути виборча реформа, - експерти

П'ятниця, 25 травня 2018, 15:31

Про це йдеться у презентації експертного опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва під назвою "Четвертий рік Президента Петра Порошенка".

Діяльність Порошенка аналізували 55 опитуваних в період з 16 по 23 травня 2018 року. Ефективність президента за 4 рік каденції оцінили у 5 балів із 10.

Експерти вважають, що основним завданням Порошенка у внутрішній сфері має бути ініціювання виборчої реформи в Україні. Також вони радять президентові здійснювати реальну боротьбу з корупцією, завершити судову реформу та сприяти створенню спеціалізованого Антикорупційного суду.

На думку експертів, головним досягненням Порошенка за цей час є безвізовий режим між Україною та ЄС. Водночас найбільшою невдачею гаранта є відсутність прогресу у боротьбі з корупцією та блокування запуску Антикорупційного суду.

Таким чином, вважають опитувані, президент найкраще впорався із впровадженням зовнішньої політики (6,5 бала), найгірше – із реалізацією кадрової політики (3,2). Взаємодію з парламентом оцінили в 5 балів, взаємодію з урядом – 5,2 бала, виконання функцій гаранта Конституції та прав і свобод громадян – 4,8 бала, врегулювання збройного конфлікту на Донбасі –  4,9 бала, взаємодію із суспільством – 3,6 бала, проведення реформ – 4 бала, виконання передвиборних обіцянок в 3,5 бала.

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року народні депутати ухвалили в першому читанні проект Виборчого кодексу №3112-1, який передбачає перехід на пропорційну виборчу систему із відкритими регіональними списками.