Націоналісти висунули вимоги до влади, зокрема про виборчу реформу

Вівторок, 3 квітня 2018, 17:21

Сьогодні партії "Свобода", "Національний корпус" і "Правий сектор" пройшлися маршем до урядового кварталу, вимагаючи деолігархізації.

В акції взяли участь кілька близько 5 тисяч учасників.

Мітингарі несли банери з написами: "Чемодан, вокзал, Мальдіви", "Повернемо власність олігархів державі",  "За національне і соціальне визволення", "Ні виборам за законом Януковича". Вимоги акції стосувалися політичної, економічної ситуації в України та зменшення впливу олігархів.

Андрій Іллєнко, "Свобода":

"Наші вимоги це антиолігархічний пакет. Він складається із низки законопроектів, які вже давно лежать у парламенті. Ці законопроекти стосуються повернення капіталів з офшорів i ліквідації схем виведення грошей з України, ліквідації олігархічної моделі економіки, заборони приватизації стратегічних підприємств, деолігархізації енергетики і встановлення справедливих тарифів, використання природного газу, видобутого на території України та заборони торгівлі землею сільськогосподарського призначення. акож ми вимагаємо імпічменту президента, ухвалення нового Виборчого та Податкового Кодексів, скасування депутатської недоторканності".

Учасники мітингу підтримують виборчу реформу, виступають за відміну мажоритарки та впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

 

Назарій Кравченко, "Національний корпус":

"У нас діє виборче законодавство часів Януковича. При якому партії олігархів і партії влади мають набагато більше можливостей прийти до влади, ніж партії, створені у громадському просторі. Потрібно, щоб молоді нові активісти могли бути конкурентоспроможними під час виборчих кампаній".

Якщо молода політична сила чи громадське формування має політичні амбіції, у неї досить тяжкі умови для функціонування і для конкуренції з політичними партіями-гігантами. Це не рівні умови. Тому нам потрібно скасувати старе виборче законодавство і прийняти нове – без мажоритарки і з відкритими партійними списками.

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року народні депутати ухвалили в першому читанні проект Виборчого кодексу №3112-1, внесений Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем.

У лютому 2018 спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що до проекту Виборчого кодексу подано рекордну кількість пропозицій народних депутатів – 4400 правок.