Сергій Жадан: "Кернес знає, як сподобатися виборцям і вміло цим користується"

Середа, 18 квітня 2018, 12:25

Літератор, перекладач та громадський діяч розповів, у чому парадокс Харкова і чому для жителів міста добробут важливіший за демократію.

"Мені здається, що в увазі до добробуту нічого поганого немає. Інша річ, коли питання добробуту вирішується за рахунок питань демократії", – таку думку висловив Сергій Жадан в інтерв`ю спецпроекту "Вибори вибори".

На погляд літератора, за останні 25 років Харків пережив серйозні соціальні трансформації. До 1991 року місто було індустріальним центром, нині ж більшість заводів не працюють або ледь животіють. Відтоді питання добробуту для містян не якась абстракція, а щось таке, з чим вони реально зіткнулися.

"Ще є специфіка харківської регіональної політики, яка йшла на зачищення інформаційного поля і на укріплення цього ось електорату, зацикленого на добробуті, – вважає Жадан, – У нас, з одного боку, є міський голова, який постійно акцентує на тому, що він поза політикою, що він перш за все займається господарством та інфраструктурою, а з іншого боку, в Харкові, як це не парадоксально (хоча, мабуть, саме не парадоксально) – величезні проблеми саме з цим останнім."

Як приклад літератор наводить лютневий комунальний колапс у Харкові, коли цілі райони міста залишилися у холоді через прориви труб із водою: "Мені здається, це і є теперішній харківський рівень добробуту: сидиш у холодному помешканні й підтримуєш місцеву владу, яка тобі це влаштувала. Чи вдарило це по рейтингах харківського міського голови? Дуже сумніваюсь. Це парадокс Харкова".

На думку Жадана, харків’яни люблять Кернеса за те, що для них він не абстрактна людина, а персональний політик, який вміє викликати довіру. І в цьому його інформаційна сила перед суперниками, адже люди змушені протиставляти політиків один одному і обирати для себе найменше зло.

"Суспільство й далі перебуває в стані стресу, протистояння, у стані внутрішнього конфлікту. Очевидно, що політикам це вигідно, тому що це забезпечує їм успіх. У нас за рік вибори, й укріплюючи свій особистий рейтинг, завалюючи рейтинг суперника, люди займаються своєю роботою, а ми з вами їм допомагаємо це робити", – говорить Жадан.