Сергій Жадан: "Треба займатися побутовим політичним просвітництвом, безнадійним і безкінечним"

Вівторок, 17 квітня 2018, 11:29

Літератор, перекладач та громадський діяч вважає, що проблема українських виборців у тому, що вони мінімально включають аналітику, максимум – емоцій та постійно створюють собі месію

Таку думку Жадан висловив в інтерв`ю спецпроекту "Вибори вибори".

"Мені здається, що розуміння і відчуття культури виборів як в електорату так званих проєвропейських сил, так і в електорату, умовно кажучи, "Партії регіонів" і комуністів, приблизно однакові, – зауважив літератор, – Ми можемо скільки завгодно сміятися з тих, хто голосував за Януковича, але, великою мірою, більшість із нас, йдучи на вибори, керуються тими самими принципами, що й електорат Януковича".

На думку Жадана, принести раціональність у політичний вибір може постійна робота з людьми, розмови та пояснення. "Ніхто їх нам не завезе [нових виборців], і нових політиків також, що найпечальніше".

Водночас Жадан підтримує зміни у виборчих правилах і висловив власне враження від виборчого процесу в Україні:

"…це враження суто суб’єктивне, але справді можна подумати, що хтось просто поділив сфери впливу.Мовляв, давайте ми підемо тут, і ви нам не заважайте, а ми вам не будемо заважати там. На Заході Україні ви беріть своє, на Сході ми візьмемо своє, нам важливо не втратити свій шматок пирога.

… Йдеться про дерибан, про політику як бізнес, коли кожен має свій сегмент цього ринку, і ставиться до нас усіх – до 40 мільйонів громадян – як до частини цього ринку, як до споживачів, яким потрібно втюхати свій товар".

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року парламент ухвалив у першому читанні проект  Виборчого кодексу 3112-1, який передбачає зміну виборчої системи на виборах до Верховної Ради. Зокрема, пропонується відмова від мажоритарної системи і впровадження пропорційної з відкритими регіональними списками.

Наразі законопроект опрацьовується  в Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Під час ХІ Київського безпекового форуму спікер парламенту Андрій Парубій, який є одним із авторів  Виборчого кодексу 3112-1, заявив, що докладе всіх зусиль, щоб законопроект було ухвалено не пізніше, ніж за рік до парламентських виборів у 2019 році.