Нардепи-прогульники березня

Четвер, 29 березня 2018, 11:03
У перший місяць весни депутати взяли участь у 50,6% усіх голосувань. Найгірше брали участь у голосуваннях депутати "Волі народу" та "Відродження", найкраще – депутати "Самопомочі". Громадський рух ЧЕСНО проаналізував участь народних депутатів у голосуваннях у березні 2018 року.

У березні 2018 року Верховна Рада працювала у сесійному залі 10 днів, провела 15 засідань, на яких відбулося 399 голосувань. Згідно з інформацією з офіційного сайту Верховної Ради, 7 депутатів жодного разу не проголосували, із них за даними письмової реєстрації 5 були відсутні з невідомих причин:

  1. Сергій Клюєв (позафракційний), якого Інтерпол оголошував у міжнародний розшук.
  2. В’ячеслав Константіновський (позафракційний), який у липні написав заяву про складання депутатського мандату. У листопаді Верховна Рада не змогла назбирати достатньої кількості голосів за задоволення цієї заяви.
  3. Олександр Онищенко (позафракційний) нардеп-утікач, який переховується в Лондоні від кримінального переслідування щодо розкрадання майна "Укргазвидобування"
  4. Дмитро Ярош (позафракційний), який за всю каденцію Верховної Ради взяв участь лише у 2,3% голосувань.
  5. Євген Бакулін ("Опозиційний блок"), затримання та арешт якого 15 березня дозволила Верховна Рада. За словами Генерального прокурора, депутат давно не відвідував Україну.
 
інфографіка: чесно

Усі ці депутати були відсутні також у січні-лютому 2018 року.

Майже половина депутатського корпусу (198 депутатів) в березні пропустила понад 50% голосувань, із них 56 депутатів не взяли участь у понад 90% голосувань.

У найбільшій кількості голосувань не брали участь народні обранці від фракцій "Воля народу" (83%) та "Відродження" (79,3%), у найменшій депутати від "Самопомочі" (взяли участь у 70,6% голосувань).

 
інфографіка: чесно

Депутати часто не беруть участь у голосуваннях, при цьому перебуваючи у сесійній залі. Зокрема, депутати від групи "Воля народу" пропустили близько 83% голосувань, хоча були відсутніми "лише" під час 26,4% голосувань. Найбільшу кількість голосувань березня не відвідали народні обранці з фракції "Батьківщина" (50,5%) та позафракційні депутати (34,4%).

Зауважимо, що навіть стовідсоткового прогульника відкликати неможливо. Єдине, чим можна покарати "недоторканних", — позбавити частини зарплатні. За дорученням спікера з вересня 2016 року прогульників також час від часу публікують у газеті "Голос України".

Нагадаємо, 7 нардепів пропустили всі голосування січня та лютого. Раніше ЧЕСНО назвав найбільших прогульників 2017 року.