Непублічна доповідь країн-членів ЄС: виборча реформа в пріоритеті

Середа, 28 березня 2018, 14:19

Виборча реформа одна з ключових для України. Про це йдеться в непублічній доповіді Ради міністрів Євросоюзу в закордонних справах.

Минулого тижня 13 міністрів закордонних справ країн ЄС провели зустріч, на якій обговорили тенденції та виклики, з якими зіштовхнулася Україна. Участь в обговоренні взяли Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Ірландія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Словенія, Швеція та Велика Британія.

Перед зустріччю країни-учасниці розробили спільний документ, в якому виклали позицію щодо стану реформ в Україні. Вважається, що непублічна доповідь (non-paper) має велику цінність, адже в ній висловлююються щирі переконання міністрів. Переклад документу опублікувало видання "Європейська правда".

Найважливішим питанням в контексті збереження України в період реформ в документі називають боротьбу з корупцією. Серед важливих реформ виділили і виборчу.

"Ми повинні приділяти першочергову увагу на політичному рівні питанням антикорупційного суду та виборчої реформи," зазначено в документі.

Натомість, виборча реформа наразі зависла в українському парламенті.

Нагадаємо, що 7 листопада минулого року народні депутати в першому читанні підтримали проект Виборчого кодексу. Тим часом до проекту нардепами внесено вже понад 5 тисяч поправок, що розглядаються в профільному комітеті. Дата голосування наразі невідома.