"Українська правда" запускає спецпроект про реформу виборчої системи в Україні

Четвер, 5 жовтня 2017, 15:29
Новий спецпроект під назвою "Вибори вибори" покликаний нагадати владі її давню обіцянку – змінити змішану виборчу систему часів Януковича на нову – пропорційну, з відкритими списками.
Вибори – головна можливість українців впливати на політику. Від кожного голосу і, що не менш важливо, системи підрахунку цих голосів, залежить, хто саме керуватиме країною і встановлюватиме правила, за якими ми будемо жити. 
 
Сьогодні змішана виборча система в Україні – це застарілий корупційний механізм, запущений ще за часів Януковича у 2011 році. Метою запуску цієї системи було полегшити потрапляння у Раду бізнесменів, готових платити за недоторканність та можливість вирішення своїх комерційних питань.  
 
Як саме працює змішана виборча система?
 
225 депутатів обираються із мажоритарних округів. Ви голосуєте за одного кандидата з наданого переліку. Перемагає той, хто набрав більше за інших, навіть якщо це менше 20% голосів. У такому випадку ігнорується решта 80% голосів.
 
Ще 225 депутатів обираються за пропорційною системою. Це – голосування за політичну партію. Якщо партія набирає 5% голосів виборців і більше, вона потрапляє до Верховної Ради. Список кандидатів формує керівництво партії. При цьому думка виборця не враховується, і Ви не маєте жодного впливу на те, хто саме піде від партії в парламент.
 
Чому Україні потрібно негайно провести виборчу реформу?
 
Попрощатися зі змішаною виборчою системою – одна з основних обіцянок Петра Порошенка від часів його президентської кампанії. Про те, що виборчу систему треба міняти, час від часу говорять і народні депутати. Але минають роки, настають нові політичні сезони, а змішана виборча система продовжує існувати. Чому? Бо насправді вона влаштовує корупціонерів, які вже прийшли завдяки ній у парламент і розраховують, що вона приведе їх до влади знову. 
 
Саме змішана виборча система в Україні створила широкі можливості для корупції на виборах та фальсифікації результатів. За кілька сотень гривень чи пакет гречки політики купують голоси несвідомих виборців і приходять до влади. Для скупки голосів та масових рекламних кампаній потрібні колосальні бюджети, отже до виборчого процесу переважно допускаються партії та кандидати з мільйонними касами. Це автоматично зменшує шанси менш заможних незалежних конкурентів на перемогу у виборах.
 
Також саме змішана система втілила популярну виборчу схему – коли партії набирають у свій список 10–15 зірок (медійних політиків, акторів, співаків тощо), а решту списку формують люди з великими гаманцями. 
 
Таким чином, за змішаної виборчої системи, українці фактично голосують за кілька гривневих купюр та порожні обіцянки, а не за конкретних людей, які представлятимуть їхні інтереси у парламенті. І це замкнене коло, яке ми маємо розірвати, інакше життя в Україні ніколи не зміниться на краще. 
 
Які зміни необхідні, щоб вибори проводилися чесно?
 
Рецепт простий. Необхідно замінити неефективну змішану систему на нову – пропорційну, з відкритими регіональними списками. Це дозволить виборцям голосувати не тільки за політичну партію, а й за конкретних людей у ній. Репутація кандидата і думка виборця про нього впливатимуть на якісний склад партій. І це дозволить прибрати визначальний вплив грошей на виборах. Бо жодна партія не зможе гарантувати кандидату місце у парламенті, якщо він не матиме реальної підтримки виборців.   
 
Більше інформації про виборчу реформу, її особливості, плюси, мінуси, підводні камені читайте у новому спецпроекті "Вибори вибори"  від "Української правди" та Центру UA.