Виборча реформа потрібна, але треба знайти політичну волю для її ухвалення – політики Волині

Вівторок, 26 вересня 2017, 01:42

Участь у форумі взяли народні депутати України Ігор Гузь (“Народний фронт”), Ігор Лапін (“Народний фронт”), депутати Луцької міської ради Борис Смаль (“УКРОП”), Юлія Вусенко (“Самопоміч”, очільниця обласного осередку), Павло Данильчук (“Громадський рух – Народний контроль”, голова фракції, очільник обласної організації), а також Сергій Чуріков (керівник Волинської обласної організації партії “Громадянська позиція”), Ольга Максим’як (помічниця народної депутатки Ірини Констанкевич) та Петро Герасименко (прес-секретар місцевого осередку ВО “Свобода”).

Депутат-мажоритарник Ігор Гузь (фракція “Народний фронт”) зазначив, що чинна система вигідна для партій, що перебувають у владі, тож імовірність зміни виборчого законодавства дуже низька. При цьому депутат підкреслив, що готовий голосувати за систему з відкритими регіональними списками, але тільки якщо вона гарантуватиме представництво Волині та зокрема округу №19 у парламенті.

 

Якщо Волинська область, маючи сьогодні 5 народних депутатів, натомість буде мати одного або двох – наприклад, якщо переможцями тут будуть кандидати, партії яких не пройдуть, – я не підтримаю таку систему. Для мене важливо, щоби мій округ №19 мав представника. Якщо в законопроекті Чумака ми підшліфуємо, щоб така гарантія була, я готовий за це голосувати– підкреслив парламентар.

 

Депутат-мажоритарник Ігор Лапін (фракція “Народний фронт”) заявив, що чинний парламент може погодитися змінити виборчу систему лише для виборів 2024 року. За словами народного депутата, він готовий підтримати відкриті регіональні списки за умови, якщо вони забезпечуватимуть зв’язок конкретних депутатів з конкретними округами.

 

Чинна система мені не подобається в частині, що є підкуп виборців, але подобається, що забезпечується зв’язок з виборцями. Якщо в пропонованому законопроекті ми зможемо роз’яснити всім, що негативи знівельовується, то може знайдемо підтримку. Я можу підтримати цей законопроект, якщо в нього поставити відповідні запобіжники, – прокоментував народний депутат.

 

Керівник Волинської обласної організації партії “Громадянська позиція” Сергій Чуріков натомість підкреслив, що за законопроектом 1068-2, яким запроваджуються відкриті регіональні списки і який зараз пропонується на розгляд Верховної Ради, представництво регіонів не просто не зменшується, а навіть збільшується.

 

Якби вибори 2014 року відбувалися за цією системою, то від Волині народних депутатів було б не 5, а 9. Гіпотетично можлива ситуація, коли всі кандидати наберуть голосів менше виборчої квоти, але це дуже маленька ймовірність. Тому представництво буде не гіршим, а з точки зору регіонального партійного будівництва – значно кращим, бо в партій буде серйозний поштовх шукати на місцевому рівні представників, спроможних пройти в парламент, – зауважив політик.

 

Депутатка Луцької міської ради від “Самопомочі” Юлія Вусенко наголосила, що якщо правила не будуть змінені, то склад наступного парламенту буде якісно гіршим, ніж чинний.

 

Я переконана, і наша фракція у Верховній Раді це підтримує, що без зміни закону ми отримаємо на наступних виборах вдвічі гірший парламент. На цих виборах на хвилі революційних подій вдалося пройти людям, які не прикормлювали округи, але двічі це не спрацює, – переконана депутатка.

 

Окремо на заході також піднімали теми обмеження депутатської недоторканності та політичної реклами на телебаченні. Більшість учасників зійшлися на тому, що недоторканність має бути обмежена в частині кримінальних і корупційних злочинів, а нерівність у доступі до телереклами – послаблена за рахунок квот і можливості брати участь у організованих державою дебатах, зокрема в межах діяльності Суспільного мовлення в регіонах.

 

По рекламі однозначно держава має прописати певні рамки. Має бути відповідальність за елементи відвертої брехні і паплюження опонентів. Тут ситуація та ж, що і з непрямим підкупом виборців: проблема є, а дієвих санкцій і покрання немає, – зазначив Павло Данильчук, голова фракції партії “Громадський рух - Народний контроль” у Луцькій міськраді.

 

На завершення заходу представник ГО “Центр UA” Андрій Андрушків зазначив, що саме пропорційна система з відкритими регіональними списками дасть волинянам ефективніші інструменти представництва їхніх інтересів у Верховній Раді.

 

За новими виборчими правилами Волинь буде мати 9-10 депутатів. Відповідно на партійні осередки цих депутатів, за списками партій яких вони пройдуть до Парламенту, і буде лежати відповідальність роботи з групами виборців: чи то з шахтарями, чи з фермерами, чи з лісниками. Політикам і виборцям потрібно відходити від інтересів округу з 2-3 районів, а мислити інтересами регіонів і усієї країни. І відкриті регіональні списки на виборах до Верховної Ради зможуть це забезпечити.

 

До форуму Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Волині.

Волинську область у Верховній Раді представляють п’ятеро депутатів: Степан Івахів, Ігор Гузь, Ірина Констанкевич, Ігор Лапін та Сергій Мартиняк. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

Депутати Волині нечасто пропускають пленарні засідання (18,6% пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,5% по Верховній Раді загалом), проте часто ігнорують голосування. Троє депутатів пропустили більше половини голосувань: Степан Івахів (83%), Сергій Мартиняк (82,2%) та Ірина Констанкевич (56,5%).

Натисніть для збільшення

Лише депутат від 20 округу Сергій Мартиняк був помічений за неособистим голосуванням. Неособисте голосування (“кнопкодавство”) є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, три депутати-мажоритарники Волині – Степан ІвахівІрина Констанкевич та Сергій Мартиняк – згадувалися в таких розслідуваннях.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 5 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації і Закон про освіту. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

Натисніть для збільшення

Здебільшого депутати-мажоритарники від Волині підтримали ці законопроекти. Голосував за всі 5 реформаторських ініціатив лише Ігор ГузьСтепан Івахів підтримав лише два законопроекти, пропустивши голосування за решту.

Аби підтримати запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, важливо:

Підписати петицію Громадського руху ЧЕСНО “Невідкладно провести виборчу реформу”: http://bit.ly/vidkryti

Прийти на акцію за виборчу реформу, що відбудеться 17 жовтня о 9:30 у твоєму місті (координатор акції у Луцьку  Марія Доманська: (093) 873 72 80, mariia.domanska@gmail.com)