Регіональні списки – на наступних виборах: позиція політиків Тернопільщини

Вівторок, 12 вересня 2017, 02:51

Якими мають стати правила виборів, аби перезапустити політичну систему? Хто має визначати місця у партійному списку: київські лідери партій чи виборці в багатомандатних регіональних округах? Про це та інше команда ЗміниТИ подискутувала з політиками Тернопільщини.

Депутат-мажоритарник від Тернопільщини, член фракції “Самопоміч” Тарас Пастух, що був членом робочої групи під головуванням спікера Андрія Парубія, яка мала підготувати узгоджений законопроект щодо виборчої реформи, зазначив:

 

Після обговорення на фракції депутати “Самопомочі” домовилися підтримати законопроект № 1068-2, який впроваджує реальну пропорційну систему з регіональними відкритими списками. Ця модель змушує політиків працювати по всій області, а не в своєму маленькому окрузі. Це суттєва альтернатива мажоритарці, яка фактично викривлює результати волевиявлення. При пропорційній системі з відкритими списками кожна партія буде зацікавлена в сильних кандидатах з хорошою репутацією.

 

Підтримав важливість впровадження відкритих регіональних списків Олександр Башта, депутат Тернопільської обласної ради від ВО “Свобода”:

 

Весь цивілізований світ іде в бік партійної структури, голосують не за одну конкретну людину. Нам треба давно відкинути мажоритарку. Партія висунула поганих кандидатів, вони не впоралися, партія зникає. На сьогоднішній день нас змушують грати за такими правилами, але “Свобода” тільки за скасування мажоритарки.

 

Представники всіх політичних сил, які брали участь в заході – ВО “Свобода”, Громадянська позиція, Батьківщина, Самопоміч та Блок Петра Порошенка “Солідарність” – підтримали ідею обмеження політичної реклами та депутатської недоторканності.

 

З усіх варіантів система з регіональними відкритими списками – найбільш досконалий варіант, ніхто не сумнівається, що треба ліквідовувати систему, коли половина обирається по мажоритарці, а друга – по закритих списках, це є конфлікт інтересів. На мажоритарці працює система гречки, система бруківки. У межах більшого регіону організовувати підкуп буде важче, але можливо. Тому якщо ми в законодавстві не обмежимо серйозно вплив коштів, то будемо мати серйозні перекоси, треба звести майже до нуля рекламу, борди, – зауваживПетро Ландяк, голова депутатської фракції у міській раді, Громадянська позиція.

 

Підсумовуючи результати форуму, виконавча директорка ГО “Центр UA” Інна Борзило акцентувала, що позиції політиків Тернопільщини щодо реформи виборчого законодавства та впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради розділяють більше 2000 представників місцевого самоврядування, регіональних осередків політичних партій, малого та середнього бізнесу, які брали участь у відповідних консультаціях в рамках туру “ЗміниТи”.

 

Консенсус громадян щодо важливості зміни виборчих правил, щоб наступні перегони дали якісно новий парламент, у суспільстві є, залишилося, щоб парламентарі зрозуміли це і ухвалили відповідний закон, – зазначила Інна Борзило.