Боротьба за мертвий парк

Четвер, 05 липня 2018, 15:53
Валерія Донченко

Старі кафе пострадянського типу, заморожене будівництво, МАФи, розбиті маршрутки та заводи – так виглядало Запоріжжя, коли я вперше сюди приїхала. Щось на кшталт Детройту по-українськи з розвиненим машинобудуванням, металургією та важкою промисловістю, але занепалим природнім фондом. Від звичайного радянського міста Запоріжжя відрізняється своїми мешканцями. Вони звикли відстоювати своє.

Один такий небайдужий громадянин стоїть з листівками посеред парку в центрі міста. На них – заклики врятувати сквер імені Яланського, в якому незабаром може з’явитися торгівельний центр. Хлопець розповідає, що живе поблизу і парк відвідує чи не щодня. Каже, любить малювати і часто робить це просто неба, зокрема й тут – у сквері. Він один з тих, хто пропонує будувати торговий центр у іншому місці. Причина банальна – навпроти вже є ТЦ, а місць, де можна безкоштовно провести час майже немає.

 

Сквер імені Яланського вдруге став яблуком розбрату для місцевих жителів міста. За площею це зовсім не сквер, а досить немалий парк. Втім, дерева тут голі – більше половини з них без жодного листочка. На території – наметове містечко та безліч плакатів. Місцеві розповідають: сквер імені Яланського та ще один прилеглий парк побудували за радянських часів, аби це  місце стало природнім фільтром для заводів. Вітер заносить весь пил саме сюди. Раніше, кажуть, заводи працювали лише вночі. Останнім часом шкідливі викиди тут цілодобові. Тому для мешканців прилеглих будинків парк – єдиний порятунок від пилу.

Побудувати торговельний центр вирішили ще у 2008-му, коли рішенням сесії передали сквер в оренду. Цільове призначення – будівництво підземного торгівельно-розважального центру. Тоді договір оренди уклали на 10 років, але з часом ця цифра зросла до 49, а замість підземного ТРЦ в планах з’явився наземний. Парк почав занепадати, перетворившись на "бомжарню". Так його тепер називають місцеві.

За законом, утримання території лягає на плечі орендаря, комунальні служби обслуговувати його не мають права так само як і витрачати на це бюджетні кошти. Втім, орендар утримувати парк не збирався.  Задля того, аби ніхто не перешкоджав будівництву, за його ініціативи провели кронування дерев з метою їх вбити, розповідає мені президент ГО "Запорізька правозахисна ліга" Денис Тарасов.

Але навіть таке халатне ставлення до парку не є підставою розірвати договір, каже заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Володимир Волобуєв. У відповідь на те чи можна починати будівництво на території парку – розводить руками. Мовляв, ця територія більше не є парком, на папері це просто земельна ділянка. Наостанок пообіцяв, що будівництво стане можливим лише за згодою громади. Це мають вирішити на громадському слуханні.

 

Денис Тарасов пояснив, що рішення про призначення слухань вивісили 5 квітня, а наступного дня на офіційному сайті Запорізької міської ради з’явився проект рішення про видалення зелених насаджень. Тобто слухання призначили лише для звітності. Насправді ж дослухатись до громади ніхто не збирався.

З вимогою не проводити жодних робіт до слухань громадські організації звернулись до мера. Навіть призначили зустріч. Мер на зустріч не з’явився. Вже за 10 днів з’явилось наметове містечко. Ще за кілька днів була спроба почати роботу, утім все переросло у сутичку.

Тоді, розповідає Денис, суд ухвалив рішення про тимчасове припинення робіт, аби не виникло ще більшого конфлікту. Він розповідає, що в минулому вже була спроба збудувати торговий центр, але  тоді врятувати парк допомогли громадські слухання.

Схожим шляхом пішли і цього разу. Слухання щодо забудови парку імені Яланського, як і планували, відбулися 6 травня. Питання про розірвання договору оренди підтримали понад 400 людей. Результати громадських слухань, які мають суто рекомендаційний характер, передали міській владі. В мерії до рішення вирішили не дослухатись.

 

Думки людей стосовно того чи потрібно будувати трц розходяться. З одного боку – нові робочі місця та сучасний центр, з іншого – занедбаний парк, який необхідно відбудовувати. Що там будуть робити і коли - дізнатися неможливо. Як і отримати будь-які документи стосовно забудови. Є лише 3D презентація проекту. Віртуальна позиція і у мера - особистих зустрічей він уникає.

Попри це 7 липня в місті пройдуть громадські слухання, які зачеплять одразу два питання, актуальних для людей, що мешкають поруч із сквером імені Яланського: озеленення міста та запуск системи моніторингу шкідливих речовин в повітрі. І це вже маленька перемога в боротьбі з бюрократичною машиною, байдужою до пересічних громадян.

Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?