Чотири погляди на проблему паркування у Львові

Неділя, 01 липня 2018, 16:27
Дар'я Мамалат

Місто Львів – окраса Західної України. В центрі міста куди не подивись – історична пам’ятка. Яку щоправда підпирають автомобілі: старі і нові, пістряві і строгих кольорів. Якісь запарковані на тротуарах, інші вздовж проїжджої частини, тому зробити фотографію старого костелу чи середньовічного будинку складно, щоб в кадр не потрапив автомобіль. Про вирішення питання паркування я і розмовляв із людьми компетентними в цій історії

Тупісь Степан Павлович — старший викладач кафедри містобудування Інституту архітектури Національного університету "Львівська політехніка" :

 - як врегулювати проблему паркування у Львові так, щоб зберегти міські середовища, архітектурну та культурну спадщину міста?

 - я б поділив Львів на 3 основні територіальні зони. Кожна з тих зон забезпечила б різного типу паркінги. Якщо брати центральну частину довкола серед міста, очевидно, варто зробити підземні паркінги. Плюс забезпечити зняття максимально транзиту. Друга серединна зона. Там можуть бути комбіновані багаторівневі паркінги. Околиця і периферія - однозначно надземні паркінги.

Львів є таким, що дуже важко знайти достатньо місця для підземних паркінгів , особливо в центральній частині , тому ,можливо, допускається в певних місцях площини для надземного паркування. Таку програму в свій час ми запропонували , розробили і якщо була би можливість її реалізації - була б і можливість прибрати таку кількість автомобілів з міста.

Ми вивчали досвід Німеччини , навіть запрошували одного з професорів , який займався в Німеччині тими питаннями. Чисто архітектурно містобудівними засобами не можна вирішити це питання, варто вирішувати це ще адміністративно і економічно. Тобто чим ближче до центру , тим вартість паркування повинна бути вища , і однозначно не повинно бути безкоштовного паркування у Львові. Якщо є можливість безплатно паркуватися , то ніхто не поїде на парковку , і не платитиме гроші.

В Німеччині це зробили дуже швидко - з поліції зняли функцію регулювання паркування , найняли спеціальну службу , представники служби проходили двотижневі курси отримувати права регулювати , штрафувати за неправильне паркування. За рахунок таких речей наведений порядок у багатьох містах.

 - А у вас є автівка?

 - Так

 - А де ви її паркуєте?

 - Я її залишив у дворі біля політехніки.

 - Вона не заважає руху транспорту?

 - Не заважала. Хоча інколи, коли немає місця , паркуюся вздовж вулиці . Я, як і будь-який громадянин, як водій , коли мені потрібно поїхати в міську ратушу завжди користуюсь парковкою на вулиці Валовій, але інколи вона буває завантажена і тому доводиться паркуватися будь-де . Але це наша психологія . Ще раз кажу , коли за це будуть штрафувати, а перед тим зроблять умови – буде порядок. Якщо немає можливості сплачувати за паркування - є громадський транспорт.

Інвестори не хочуть вкладати гроші у будування паркінгів , тому що не бачать у цьому сенсу . Люди все одно залишатимуть авто хтозна-де.

 - Як ставитеся до будування нових надземних та підземних паркінгів? Зокрема на площі Двірцевій перед залізничним вокзалом, перед університетом Франка та на площі Петрушевича?

 - Це різні зони і різні потреби. Є так зване питання зовнішнього транспорту, тобто пересадкові вузли - аеропорт, залізничний дворець. Йдеться про функцію тривалого зберігання авто і короткотривалого. Багаторівневі паркінги можна розділити на тих, хто приїхав зустрічати когось. Та ті, які подорожують у такий спосіб – приїзжають на вокзал на власному авто, сідають на потяг , їдуть до інших міст, а повертаючись одразу виїзджають на власній автівці. Два типи стоянок повинні бути при об’єктах зовнішнього транспорту( вокзал, аеродром та залізничні вокзали).

Щодо площі перед університетом. Це питання рано чи пізно буде вирішено позитивно з точки зору паркування. Є таке питання як естетичне сприйняття Львова. У нас кількість туристів на рік більша, ніж проживає людей. І не тільки ми отримуємо естетичне задоволення ходячи Львовом , а багато інших людей. Ми на передньому плані перед архітектурними будівлями бачимо різнокольорові автомобілі ,які перекривають і всю увагу забирають на себе , замість того, щоб споглядати естетику архітектури . Від цього страждає і університет, і довкілля. Якщо прибрати автівки , всім стане зручно.

Парковки повинні поділятися на 2 типи : 1 категорія - паркуйся і їдь , 2- паркуйся і йди. Якщо потрібно потрапити в центр - паркуєтесь біля університету і йдете до будь-якої точки в центрі.

Якщо паркуйся і їдь, то ми пропонували зробити 3 кільця. Зовнішнє – як тільки в`їзджаєте до Львова , паркуєтесь і сідаєте на громадський транспорт, друге кільце - для людей, які часто бувають у Львові , третє кільце – ще ближче до центру. Площей у Львові не так багато, щоб ми могли організовувати такі паркомісця .

 - Що буде, якщо не вирішити цю проблему?

 - якщо ми не спробуємо вирішити це за допомогою громадського опору чи ще якось , то потім настане критичний момент . Будуть викуповувати території чи об’єкти , і все таки будувати паркінги. Я не уявляю, що завтра ми можемо відмовитись від автомобілів, тому що колись авто біль був розкішшю , а наразі це просто засіб пересування. Навіть частина наших студентів їздить на навчання на власних авто, і заборонити це не є можливим.

У Відні є площа з центральним храмом,  підземний простір під яким використали як паркінг. Нічого не сталося, всі задоволені, а площа залишилась без автомобілів.

Біля університету проектувався дворівневий підземний паркінг десь на 400 авто . Тобто зі всіх сусідніх вулиць можна було б прибрати автомобілі туди.

Інвестори є. На мій погляд є люди, які би вклали приватний капітал у будівництво таких об`єктів . Їм потрібно створити умови.

Виконуючий обов’язки заступника директора департаменту економічного розвитку; начальника управління інвестицій та проектів Старецький Роман Ростиславович:

 - Яка позиція управління інвестиціями та проектами щодо будівництва нових паркінгів, а зокрема чи є перелік потенційних інвесторів надземних та підземних паркінгів у Львові?

 - Ми готуємо інвестиційний проект , залучаємо інвесторів . спільно з комунальними підприємствами готуємо необхідну документацію, отримуємо результати досліджень стосовно робіт і послуг , які нам потрібні для підготовки інвестиційного проекту. Є зацікавлення з боку іноземних інвесторів. Ми проводимо зустрічі, піар наших проектів. Проте Будівництво паркінгів не є інвестиційно привабливою моделлю. Але є механізм , який можемо запропонувати потенційному інвестору.

 - які саме ділянки плануєте відвести для будівництва нових паркінгів?

 - Плануємо біля університету Івана Франка. Це поки на етапі обговорення. Хочемо досягнути компромісу, бо університет має на це власний погляд. Далі на площі Петрушевича під самим сквером. Цього року буде оголошено інвестиційний конкурс. Наразі проект знаходиться на етапі економічного обґрунтування. Влітку будемо подавати на ствердження Львівської міської ради інвестиційний проект, а до кінця літа плануємо провести інвестиційний конкурс. Третій паркінг поки не етапі планування. Мова йде про паркінг перед залізничним вокзалом міста на двірцевій площі. Влітку будемо подавати на ствердження Львівської міської ради інвестиційний проект , до кінця літа плануємо провести інвестиційний конкурс.

На жаль, вирішення питань займає багато часу , враховуючи те, що це пілотний проект , доводиться зміщувати графіки. Нам потрібно отримати результати досліджень , згоду всіх сторін. Також враховуємо думку іноземних спеціалістів. Останнім часом було декілька зустрічей , радились з іноземними компаніями щодо аналогічних проектів у Європі, на які повинні орієнтуватись. Намагаємось якнайшвидше просунути цей проект, але не хочемо жертвувати якістю заради швидкості.

 - Як це узгоджується з архітектурними нормами та чи враховують позицію мешканців міста та інших зацікавлених сторін?

 - по кожному з проектів розробляється детальний план з урахуванням всіх будівельних норм, вимог до такого роду об`єктів , додатково замовляємо геодезичні та геологічні дослідження. Звичайно Без громадського обговорення не обійшлося , бо є такі вимоги законодавства.

Начальник відділу паркування лкп львівавтодор Париляк Сергій Андрійович

- які ключові проблеми паркування для Львова бачить ЛКП Львівавтодор?

 - Головне це порушники , які ігнорують всі норми людської поведінки.

 - як розвивалась проблема впродовж попередніх років? Маємо позитивну чи негативну динаміку?

 - Вирішення проблеми з сунулось з місця, коли нам надали повноваження складати адмінпротоколи. Але з приходом поліції нам відмовили у наданні інформації щодо правопорушників.

 - які ефективні рішення треба запроваджувати в місті вже сьогодні?

- потрібно займатись впровадженням закону , який нещодавно підписав президент , адже закон надає змогу визначити контролерів , що будуть виносити постанову про правопорушення.

 - що відбуватиметься, якщо не вирішувати проблему зараз?

- якщо до 27 вересня не вирішиться питання з контролерами, то все залишиться на своїх місцях. Порядку не буде на дорогах.

 - наскільки вигідно бути оператором паркування у Львові зараз?

- вигоди грошової немає. Навести порядок потрібно задля того, щоб нормально курсував громадський транспорт, по-друге, щоб інваліди змогли паркуватися на призначених для цього місцях, і взагалі для людей.

 - чи рахували Ви скільки недоотримуєте у бюджет внаслідок несанкціонованого паркування та що можна зробити, щоб місто та оператори паркування почали заробляти більше?

- Місто отримує з малої кількості визначених паркозон, котрі надані оператором. А оператор в свою чергу недоотримує тих надходжень, які повинні були б бути присутні , щоб покращувати сервіс. Загалом сплачують за паркування лише 10-11% з бажаних ста.

Начальник відділу інвестиційних проектів Сирватка Павло Богданович.

 - як можна впливати на водіїв, що не звикли сплачувати за паркування?

- тільки штрафами. Таким чином люди самі навчатимуться.

 - яка позиція ЛКП Львівавтодор щодо будівництва нових надземних та підземних паркінгів?

- обов`язково потрібно. Як закон запрацює, все буде налагоджуватись.

Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?