Подолати пасивність: як функціонуватиме Молодіжний центр в Хмельницькому

Четвер, 12 липня 2018, 14:13
Дарія Панченко

Молодіжний центр – це своєрідний вільний простір, місце, де молодь може згуртуватися та змістовно провести час. Саме тут мають вирішуватися такі нагальні питання, як працевлаштування, можливість реалізації власних проектів і пошук місця для проведення дозвілля. Тому хмельницька молодь, яка має бажання постійно навчатися та пізнавати нове, взялася за впровадження подібного центру у своєму місті. Чи готовий Хмельницький прийняти естафету від інших міст України?

Чому це важливо?

Головна проблема хмельницької молоді - її інертність. Про це в один голосо кажуть як представники міської ради, так і ті, хто недавно перейшов у більш "дорослу" лігу. "Молодь пасивна в бажанні озвучити проблему, лише є певна філософія в коментарях на Facebook чи на кухні за звичайними розмовами", - саркастично зауважує Анастасія Козак, колишня керівниця студентської ради Хмельницького національного університету.

Побороти флегматичність молодих людей - ось одна із головних цілей створення Центру. А де з’явиться компанія, там будуть дискусії, а з часом і ідеї, які захочеться реалізувати.

Якщо глибше подумати над історіями створення таких центрів в інших містах, можна дійти висновку, що подібні ініціативи починають глобально розвиватися тільки тоді, коли в цьому дійсно є потреба. Зараз, коли молодь масово виїжджає за кордон, один із способів зупинити такий потік - це показати перспективу у себе вдома. І Молодіжні центри таку перспективу дають. У першу чергу це стосується пошуку роботи.

"Як напрямок, слід виокремити сектор працевлаштування, де будуть контакти потрібних осіб і реальні можливості влаштуватися на роботу в рідному місті", - розповідає Анастасія Козак. – Центру зайнятості молодь шалено не довіряє, тому центр і займатиметься підбором вакансій". І справді, навіщо їхати в інші країни, коли вдома існуватиме можливість отримання цікавої роботи з потенційним розвитком?

Інший аспект - культурний. Колишня керівниця студентської ради розповідає, що зараз є позитивні тенденції, які слід закріпити. "Раніше виходила на набережну, всі навколо курять і п’ють, зараз уже інакше – прогулюються, п’ють каву, слухають вуличних музикантів", - каже Анастасія Козак. Зв’язувати через культуру більш дієво.

Перший млинець нанівець?

Шлях від ідеї до створення створення Молодіжного центру був абсолютно непростим і зі своїми труднощами. "Всі попередні ініціативи створювалися за принципом "спробували – не вийшло", вони були тимчасовими та не мали позитивного результату", - каже Анастасія Козак.

Громадська організація "Хмельницький молодіжний клуб розвитку" першою створила своєрідний майданчик ініціатив. "Згодом саме цією організацією було ініційовано створення молодіжного клубу розвитку міста. Він і був по факту тим першим прогресивним молодіжним центром у дії", - розповідає Владислав Гребенюк, ініціатор створення нинішнього Молодіжного центру.

Клуб розташовувався на околицях міста в підвальному приміщенні розміром в 40 квадратних метрів без ремонту. Туди було незручно добиратися, але бажання молоді працювати над проектом надалі стало поштовхом не зупинятися на досягнутому. "Тоді складалося враження, що так, у Хмельницький має прийти те краще майбутнє", - згадує Владислав.

Однак через два роки роботи цього клубу голова правління вирішив розпустити всю активну молодь і почав займатися екологічними питаннями. Молодь розійшлася. "Коли я вирішив заснувати власну ГО та побачив приклади з інших міст України, то затвердив план дій: майбутній Молодіжний центр створюватиметься не як громадська організація, а як комунальна установа – із зарплатнею, певним адмінресурсом і бюджетом", - продовжує Владислав Гребенюк. Щороку близько десяти тисяч молодих людей у містах, подібних на Хмельницький, приходять до цих центрів і таким чином роблять своє місто кращим.

Перша спроба створити Молодіжний центр із повністю прописаним бюджетом у 100 тисяч гривень не мала успіху. Проте команда засновників почала спілкуватися з представниками Управління молоді та спорту Хмельницької міської ради, різних громадських організацій, комунальних установ, закладів освіти – було підписано та відправлено близько 40 листів погодження та підтримки. Молодь організувала величезну конференцію на одному із форумів розвитку міста, до якої долучилися представники з міністерства, органів державного самоврядування, громадськості. А найголовніше – ЗМІ та міський голова Олександр Симчишин, який заявив: "Якщо так багато людей, то Молодіжний центр буде".

Після того почалася активна робота. Створили положення, розпочали роботу над приміщенням. До початку 2018 виконавчий комітет передав приміщення на баланс Управління молоді та спорту Хмельницької міської ради. "Цей процес довгий і важкий, ми зробили все можливе, чекаємо, поки положення приймуть у міський раді та сподіваємося, що вже незабаром центр функціонуватиме", - поділився Владислав Гребенюк.

То що ж це буде?

Приміщення для майбутнього центру підбирали за певними критеріями: перший поверх, окремий вхід, аби до нього була максимальна доступність, знаходиться в центрі, велика площа, на якій можна проводити не тільки воркшопи та майстер-класи, а й форуми з конференціями.

Олександр Симчишин, міський голова, запропонував приміщення Будинку молоді на вулиці Інститутській, на якій розміщене найбільше в Хмельницькому студмістечко. Але такий варіант не підійшов, оскільки це було приміщення на другому поверсі. А згодом з’ясувалося, що центр хочуть зробити громадською організацією, яка має отримувати та здійснювати комунальні платежі. "Враховуючи, що фізично ми не змогли б утримувати таку величезну квадратуру, це питання відклали на певний час", - згадує Гребенюк. Згодом потрібне приміщення таки знайшли – Молодіжний центр буде за адресою Кам’янецька, 63 на місці колишнього супермаркету.

Як усе виглядатиме всередині відомо поки що лише за проектом. Планується розбудова великої конференц-зали, лекційних приміщень для тренінгів і круглих столів, а також бібліотеки.

Однозначні плюси, які мають додатково заохотити молодь завітати до центру: безкоштовний і швидкий Wi-Fi, велопарковка, кавовий безліміт, зручне розташування, доступність 24 години на добу та можливість втілити власну ідею в реальність.

Щодо фінансування центру, варто сказати, що Молодіжний центр - неприбуткова організація, яка залучатиме гранти, гроші місцевого бюджету та благодійні кошти.

Що очікують?

"Центр має зрушити нашу молодь та об'єднати різні напрямки в спільну роботу для міста", - каже заступниця начальника управління  молоді та спорту Хмельницької міської ради Олена Мандзій. Місцева влада майже стовідсотково впевнена в успіху цієї ініціативи та вірить, що саме Молодіжний центр може дати поштовх для розвитку Хмельницького.

Представники влади обіцяють, що між керівництвом міста та молоддю буде прозора комунікація. Владислав Гребенюк запевняє, що якщо й виникнуть якісь проблеми в цьому питанні, певний консенсус у вирішенні буде стовідсотково знайдено. Адже центр буде дієвим, якщо він дослухатиметься до молоді, і неважливо, чи буде там більше роботи органів державного самоврядування чи громадських організацій, оскільки найголовніше у такій важливій справі це результат. Важливо, аби ініціатива не перетворилася на чергову неповоротку і байдужу комунальну установу, яких так багато у місті.

Що про це думає молодь? "На жаль, я впевнена, що цьому центрові буде притаманний певний канцеляризм, зі свого досвіду можу сказати, що навіть у студентських радах це є та без цього нікуди", - ділиться думкою Анастасія Козак. Зрозуміло, що без бюрократії нікуди, оскільки подібним чином працює більшість установ. "Проте є великі надії та готовність робити", - підсумовує голова Молодіжної громадської ради.

Ну що, Хмельницький, побачимо?

Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?