Мільйони для підрядників: субвенції в окрузі Кулініча пішли новоствореним фірмам

Наталія Норіцина
П'ятниця, 7 вересня 2018, 16:14

У 2017 році округ нардепа Кулініча отримав майже 30 млн грн.  Близько 6 млн грн пішло на заміну вікон та дверей у навчальних закладах. Ремонти за кошти субвенцій виконує обмежене коло фірм. Серед них – підприємства, створені за кілька місяців до тендеру, зокрема фігуранти кримінальних проваджень.

Мажоритарна система стимулює прямий і непрямий підкуп виборців, у результаті якого до влади в Україні приходять політики, що мають свої бізнес-інтереси й не готові працювати на народ.

Є дві проблеми з мажоритарною системою. Перша – чимало депутатів, обраних в одномандатних округах, значно менше цікавляться загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округів. Парламент не може працювати ефективно, коли 50% його членів займаються субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема – безкарний підкуп виборців. Мажоритарні округи невеликі. Роздача гречки чи грошей суттєво впливає на результати. Саме тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу, для Парламенту зокрема – перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати будуть пов’язані спільною партійною програмою", – каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи в ГО "Центр UA".

147-й виборчий округ на Полтавщині, від якого до Верховної Ради був обраний мажоритарник-кнопкодав Олег Кулініч, охоплює Миргород, Диканський, Зіньківський, Миргородський, Решетилівский та Шишацький райони. Кулініч у парламенті увійшов до фракції "Відродження".

Найбільше "депутатських субвенцій" отримала мала батьківщина Кулініча, Зіньківщина – 10,2 млн грн. 8,6 млн грн розподілили на Миргород і район. Решетилівський район отримав майже 3 млн грн, Диканський – 1,3 млн грн, Шишацький - 575 тис. грн. 

Ще 6,3 млн грн округ отримав через обласний бюджет. 1,3 млн грн пішло на будівництво побутових приміщень комунального закладу ДЮСШ ім. О. Бутовського в с. Стасі Диканського району, 5 млн грн - на придбання спеціалізованого санітарного автотранспорту для надання екстреної медичної допомоги мешканцям Миргородського, Шишацького та Зіньківського районів.

Якщо депутат обраний як мажоритарник, у нього є округ, він зобов'язаний займатися округом. Це безпосередня робота народного депутата. А відповідно і звернення, і запити, і особисті зустрічі – і на рівні міністрів, і на рівні Прем’єр-міністра", – переконує Кулініч.

Також нардеп додає, що відстежує використання субвенційних коштів, зокрема перевіряє якість виконаних робіт. А от за тендерами, за словами Кулініча, він не стежить.

Щоправда, всі закупівлі за субвенційні кошти були допороговими, тобто проходили без аукціону. На сайті Prozorro замовники публікували лише звіти про укладені договори.

ДИКАНЬЩИНА: підрядники з кримінальним шлейфом

Договір на будівництво побутових приміщень спортивної школи ім. О. Бутовського у Стасяхспочатку підписали у вересні 2017 року з ТОВ "Будлайт".

Юридична адреса ТОВ "Будлайт" – місце масової реєстрації. Це офісна будівля, у якій зареєстровано ще понад 60 фірм.  

Ця фірма фігурує у кримінальному провадженні. Їй інкримінують службову недбалість (ст. 367 ч. 1КК). Досудове розслідування почалося ще у вересні 2016 року. За даними судової справи, у 2015 році Лубенська міськрада уклала з ТОВ "Будлайт" договір на капітальний ремонт пішохідних доріжок у Центральному парку вартістю майже 143 тис. грн. Підрядник мав виконати роботи зі свого матеріалу. Однак виявилося, що плитку за власні кошти купували підприємці – власники прилеглих до парку кафе. До того ж товщина плитки виявилася іншою, ніж було зазначено у проектній документації.

Остання додаткова угода на будівництво побутових приміщень спортивної школи була підписана 25 вересня. Однак пізніше була оприлюднена інформація, що за згодою сторін договір із "Будлайт" розірвали. Що сталося – невідомо. У жовтні того ж року підряд отримало ТОВ "Будівельна компанія "МВ-БУД". Вартість робіт становила трохи більше 1,2 млн грн. З бюджету на будівництво виділили більше 1,3 млн грн.

ТОВ "Будівельна компанія "МВ-БУД" зареєстрували у серпні 2017 року. Менше ніж за рік існування ТОВ "БК "МВ-БУД" отримало 15 підрядів на понад 4 млн грн.

Завдяки субвенційним коштам Диканська центральна районна лікарня придбала рентгенівський діагностичний апарат. Тендер на його поставку виграло ТОВ "НВК Крас". Договір на поставку обладнання підписали в лютому 2018 року, хоча кошти по субвенції виділили у 2017 році.

Очікувана вартість закупівлі становила 2 200 000 грн. Єдиним критерієм визначення переможця була ціна. "НВК Крас" запропонував поставити апарат за 2 198 800 грн. Вирішальним чинником у виборі переможця стала економія у 1 200 грн.

ТОВ "НВК Крас" фігурує у кримінальному провадженні за зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ). Досудовим слідством було встановлено, що у 2016 році КЗ "Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер" закупив у "НВК Крас" 13 флюорографів на 18,5 млн грн з порушенням законодавства, провівши торги не через систему публічних закупівель "Прозоро", а за старою схемою.

ЗІНЬКІВЩИНА: брак досвіду не перешкодить отримати мільйонні підряди

На капітальний ремонт спортзалу в Зінькові та зовнішнє його опорядження з держбюджету виділили 1,1 млн грн.

Підряд на ремонт спортзалу вартістю 350 тис. грн спочатку отримала приватна фірма "Корнет 2". Підприємство підозрюють в ухиленні від сплати податків у великих розмірах (ч. 2 ст. 212 ККУ). У 2014-2016 роках фірма занизила податок на прибуток на суму 133,7 тис грн і завищила ПДВ на 2,8 млн грн, відобразивши у звітах придбання товарів та послуг у низки фірм. А фактично такі операції не відбувалися.

Також "Корнет 2" фігурує у кількох кримінальних провадженнях за ознаками службового підроблення (ст. 366 КК України). Фірма вносила завідомо неправдиві дані про об'єми виконаних робіт до актів приймання виконаних будівельних робіт і отримувала кошти за роботи, які фактично не виконувала. Зокрема такі правопорушення були зафіксовані під час реконструкціїдитячого садка "Пролісок" у Котельві та будівництва каналізаційної насосної станції в Опішні.

Однак згідно зі звітом про виконання договору ПФ "Корнет 2" отримала лише 105 тис. грн. У звіті вказано, що "сторони домовились зменшити суму договору".

У жовтні 2017 року відділ культури, туризму, молоді та спорту Зіньківської РДА уклав новий договір про ремонт спортзалу на суму 245 тис. грн з ТОВ "Отеко".  А за додатковою угодою – через місяць – сума зросла на 1,27 млн грн.

ТОВ "Отеко" зареєстроване влітку 2017 року, а вже у жовтні отримало 7 підрядів, у листопаді – ще два. Загальна сума договорів – 3,7 млн грн.

ТОВ "Отеко" зареєстроване за адресою засновника Віктора Якіна. Якін також отримує підряди за субвенційні кошти як ФОП. Загальна сума договорів як фізичної-особи підприємця – понад 5 млн грн. Зокрема Якін займався заміною вікон та дверей у Покровській ЗОШ Зіньківського району. Ремонт обійшовся у 227,4 тис. грн. З них 200 тис. грн покрили субвенційні кошти.

Початково вартість робіт становила 161,6 тис. грн. На цю суму відділ освіти Зіньківської РДА та ФОП Віктор Якін уклали договір. Але в той же день підписали додаткову угоду, за якою вартість робіт зросла майже на 86 тис. грн.

Реконструкцію покрівлі Зіньківської центральної районної лікарні довірили ТОВ "Добробуд-Інвест". Підприємство зареєстроване у квітні 2017 року, а у вересні отримало свій перший підряд.

Початкова вартість робіт дорівнювала 1,1 млн грн. Пізніше ціна зросла до 1,4 млн грн. Загалом за рік свого існування "Добробуд-Інвест" уклало 15 договорів на 6,3 млн грн.

9 із 10 підрядів на ремонт навчальних закладів у Зіньківському районі за півмісяця отримала новостворена фірма без досвіду – ТОВ "Арманд 77".

Як повідомляв ресурс Dozorro з посиланням на активіста Олексія Северина, засновник товариства Андрій Мельничукекс-заступник начальника відділу Управління захисту економіки в Полтавській області. Дружина Андрія Мельничука, Світлана, обіймає посаду головного державного ревізора-інспектора ДПІ у Полтаві.

У лютому 2016 року Мельничука затримали на хабарі розміром 30 тис. дол. Про це повідомлялоІВ "Полтавщина". Майор поліції вимагав кошти від фермера за непритягнення його до кримінальної відповідальності. У квітні 2017 року Мельничука визнали винним у шахрайстві та замахові на злочин (ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України) і призначили йому 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном 3 роки.

ТОВ "Арманд 77" було зареєстроване 27 червня 2017 року, а 3 серпня отримало підряд на ремонт дитсадка № 2 "Сонечко" у Зінькові. За даними YouControl, окрім державних закупівель, доходів у фірми немає. Тому можна зробити висновок, що це було взагалі перше замовлення ТОВ "Арманд 77".

Кабінет практичного психолога Зіньківського ДНЗ № 2 "Сонечко" (джерело – офіційний сайт закладу)

Заміна вікон у садочку обійшлася майже в 390 тис. грн. З державного бюджету на ці роботи виділили 700 тис. грн.

Того ж дня "Арманд 77" підписало договір на капітальний ремонт вікон та дверей Великопавлівської спецшколи Зіньківського району на суму 833 тис. грн (350 тис. грн – бюджетні кошти). Щоправда, на порталі Prozorro відділ освіти Зіньківської РДА переможцем зазначив не саме підприємство, а його засновника – Андрія Мельничука.

7 серпня підприємство отримало підряд на заміну вікон та дверей у Зіньківській ЗОШ № 2 на 489 тис. грн (з них 200 тис. грн – кошти субвенції).

14 серпня підприємство отримало ще шість підрядів на заміну вікон та дверей. У жодному з опублікованих звітів про укладені договори відділ освіти не вказав ЄДРПОУ преможця, а зазначив лише назву фірми.

МИРГОРОДЩИНА: два підрядники проводять ремонти на пару

Капітальний ремонт Миргородської ЗОШ № 7 обійшовся у 1,6 млн грн (650 тис. грн – кошти бюджету). Роботи виконувало ТОВ "Миргород-Девелопмент". Статутний капітал підприємства – 1 тис. грн. Попри це "Миргород-Девелопмент" отримує мільйонні підряди. За 2,5 роки фірма уклала 20 угод на майже 14 млн грн.

Як і в Зінькові, у Миргороді також не бояться довіряти ремонти дитячих садків фірмам без досвіду. Капітальний ремонт приміщень та частини огорожі садка-ясел "Волошка" у Ромодані виконувало ТОВ "Гарантбудпром". Ремонт обійшовся у 1,3 млн грн, з них 460 тис. грн – державні кошти.

За два роки існування ТОВ "Гарантбудпром" загалом уклало договорів на 11,5 млн грн. Хоча статутний капітал підприємства – 1 тис. грн. Свій перший підряд на ремонт покрівлі Біликівського НВК у Миргородському районі "Гарантбудпром" отримав через три місяців після реєстрації. За даними YouControl, інших доходів, окрім державних закупівель, у фірми немає, тому можна зробити висновок, що досвіду роботи на той час підприємство не мало.

Решту підрядів на ремонт шкіл у районі поділили між собою ПП "Укршот" і ФОП Анатолій Горошко.

Капітальний ремонт приміщення Хомутецької ЗОШ із заміною вікон обійшовся у 566,5 тис. грн. З бюджету на роботи виділили 780 тис. грн. Один підряд вартістю 293,5 тис. грн виконувало ПП "Укршот", другий на 273 тис. грн – ФОП Горошко. Загалом у 2017 році Горошко отримав державних замовлень на 5,5 млн грн. Підприємець зареєстрований у 2016 році. Згідно з даними реєстру YouControl, Горошко отримує кошти лише від державних закупівель.

Два тендери на поставку санітарних автомобілів для надання екстреної медичної допомоги мешканцям Шишацького, Миргородського і Зіньківського районів виграло ТОВ "Автоспецпром".

Єдиним конкурентом "Автоспецпром" в обох закупівлях виступало ТОВ "Віді Юнікомерс". Переможця обирали за ціною. У першому випадку ТОВ "Автоспецпром" запропонувало ціну на 3 тис. грн меншу, ніж конкурент, у другому – на 1,5 тис. грн.

ТОВ "Автоспецпром" фігурує у кримінальному провадженні про розтрату та привласнення бюджетних коштів (ч. 2 ст. 364 КК України, зловживання владою або службовим становищем).

Досудове розслідування у справі встановило, що ТОВ "Автоспецпром" уклало договір з Обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у м. Запоріжжі на поставку 19 легкових автомобілів швидкої допомоги на суму майже 48 млн грн.

Однак "Автоспецпром" придбало в офіційного дилера 19 вантажних автомобілів марки "Citroen Jumper", не пристосованих для перевезення у кузові автомобіля людей (окрім водійського місця та двох передніх сидінь для пасажирів). Після отримання автомобілів ТОВ "Автоспецпром"переобладнав їх під спеціальні автомобілі швидкої медичної допомоги. Після чого товариство отримало сертифікати відповідності на зазначені автомобілі та передало їх до Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

У сертифікатах не було інформації про випробування переобладнаних автомобілів на території України на відповідність нормам ДСТУ. До того ж слідство встановило, що деякі автомобілі було прийнято раніше, ніж видано сертифікати відповідності на них.

Засновник ТОВ "Автоспецпром" – Володимир Фісталь. Також він був засновником ТОВ "НВК "Крас", котре поставляло рентгенівський діагностичний апарат до Диканської центральної районної лікарні (див. вище).

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО також проаналізував роботу місцевих рад на Полтавщині у 2017 році, зокрема виявив прогульників та кандидатів на відкликання у Полтавській міській, Полтавській обласній та Миргородській міській раді, а також перевіряв вчасність подачі е-декларацій місцевих обранців на Полтавщині.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації