"Як я провів літо…". Що робили депутати на канікулах

Надія Суха, Оксана Ставнійчук
Понеділок, 17 вересня 2018, 14:02

У вересні стартував новий політичний сезон. До цього півтора місяця – з 13 липня – народні обранці мали законне право на відпочинок.

Не перебуваючи під прицілом журналістів, нардепи відвідували історичні місця, засмагали на морях або піднімалися в гори. Але, як виявилося, відпочивали на канікулах не всі.

Спецпроект "Вибори вибори" дослідив, хто з народних депутатів подорожував, хто – засіював мажоритарний округ, а хто – пристойно збагатився.

Депутатські канікули

Більшість народних обранців не задекларували свій відпочинок. Вони не зобов’язані робити це, якщо вартість поїздки не перевищувала 80 тисяч гривень. Тож тих, хто офіційно відпочив на таку значну суму, майже не виявилось. Але були й винятки.

Нардеп від БПП Олексій Мушак один із небагатьох, хто повідомив НАЗК про сімейний відпочинок у Туреччині на 131 тисячу гривень.

Мажоритарник Микола Кучер також вказав, що придбав у серпні авіаквитки до Чикаго на суму 142 тисячі 25 гривень. Але чи буде він відпочивати в цій подорожі, депутат не повідомив.

Вже після публікації матеріалу нардеп Микола Кучер повідомив, що в США він їздив на аграрну виставку "Фарм Прогрес", яка відбувається зазвичай або в штаті Айова, або Іллінойс. "Я там буваю кожного року з 1991", - сказав Кучер.

Деякі народні обранці натомість показали свій відпочинок на персональних сторінках у соціальних мережах.

Розповіддю про свій закордонний відпочинок, наприклад, в Інстаграмі поділився нардеп Володимир Ар’єв. Депутат від БПП подорожував до Греції, де, за його словами, завжди хотів побувати.

"Давно хотів побувати в Коринфі. Поруч Афіни, а Пелопонес – суцільна концентрація історії, – розповідає народний депутат. І одразу ділиться лайфхаком: – Греція зараз є однією з найдешевших країн ЄС, тому всім варто скористатися моментом. Особливо, якщо подорожувати не через турфірми, а самостійно, і орендувати не готелі, а квартири і купувати продукти в місцевих фермерських магазинчиках".

 
 

Крім подорожі, Володимир Ар’єв займався підготовкою до сесії ПАРЄ у жовтні цього року.

Вікторія Войціцька, депутатка від "Самопомочі" також постила фотографії свого сімейного відпочинку. Зокрема, наприкінці серпня Войціцька побувала в Карпатах.

 

На початку серпня депутатка разом із дітьми відпочивала на морі та публікувала фото-відеозвіти ранкових пробіжок. У коментарях під одним із постів Вікторія написала, що перебуває "в занедбаній дуже бідній частині південної Італії.... тут окрім природи нічого нема".

Нарфронтівець Микола Княжицький спочатку побував в Одесі, де завітав до Одеського художнього музею, а потім – поїхав на відпочинок на Балтійське море. "Нарешті і ми на морі. На Балтійському). Трошки про політику без нас дебатуйте)", – написав політик у своєму профілі в Інстаграмі.

 

"Відпочивав у Гданську, бо наш консул був у відпустці і позичив квартиру біля моря, орендував машину, поїхали під Щецін, бо знайшов там родину. Був у Берліні у Барбари Монхайм, з якою ми займаємося громадською діяльністю в Українсько-польсько- німецькому товаристві", – поділився нардеп.

Народний депутат Сергій Лещенко публікував свої яскраві світлини з фестивалю Burning Man, який відбувається в штаті Невада, США. Оскільки тематика цьогорічного заходу "Я, робот", політик також увійшов в образ.

 

Повернувшись із відпочинку, Лещенко написав блог про те, як бути учасником цього фестивалю: "Міфологія і філософія робить Burning Man унікальним місцем, де люди на один тиждень намагаються побудувати рівне суспільство без грошей, культивуючи принцип дарування та співучасті, презентуючи свої таланти і можливості як частина внеску в загальну екосистему, а відрізаність від зовнішнього світу, екстремальні природні і погодні умови дозволяють переосмислити проблеми повсякденного життя".

 

Усе для виборців

Для когось парламентські канікули – час відпочинку, а для інших – можливість "засіяти" округ. Як правило, гречкосійством займаються нардепи-мажоритарники. За літо чимало з них відвідали свої округи, зустрічалися з виборцями та були почесними гостями різноманітних урочистостей.

Депутати люблять робити це у два способи – або особисто чи від імені свого благодійного фонду, або за державний кошт.

Перша ситуація небезпечна тим, що повністю законна до старту передвиборчої агітації. Політики мають право нагадувати про себе подарунками, таким чином фактично купуючи на майбутнє голоси виборців.

У другій ситуації цікаво те, що депутати купують виборців за їхні ж податки. Однак вирішення важливих проблем, які часто не входять у компетенцію депутатів, не зовсім скромно приписують собі.

 

Одним із найактивніших можна назвати нардепа із Вінничини Петра Юрчишина. Невтомний нардеп від БПП практично всі канікули їздив селами свого округу та задобрював електорат подарунками.

Нардеп любить відвідувати урочистості, а найактивнішим мешканцям свого округу – дарувати подяки від свого імені. Маленьким учням початкової школи села Соколови нардеп подарував "оригінальні меблі у формі автобуса".

 

Також Юрчишин долучився до відкриття спортивного майданчика в Іванівській ОТГ та передав для нього спортивний інвентар на суму 15 тисяч гривень. Про всі свої добрі справи депутат відзвітував на персональній сторінці.

"Все, що я дарую, я дарую за свої кошти, – пояснює Юрчишин. – Я абсолютно ніколи в житті не відпочивав, а весь літній період я працював на окрузі з виборцями. Перша субота – це Хмільник, друга субота – це Калинівка, третя субота – це Козятин. Свята – день села, день працівника будь-якого напрямку галузі, я їх однозначно вітаю і з ними працюю. Я відвідую постійно школи, садочки, ФАПи. Допомагаю воїнам АТО, інвалідам, кожного року дарую дітям все, що необхідно першокласникам".

Найактивнішим мешканцям громад та воїнам АТО Петро Юрчишин подарував путівки в оздоровчий комплекс "Радон", що є частиною сімейного бізнесу нардепа.

"Я коли їду на округ, беру з собою путівки і їх вручаю, – коментує нардеп. – Крім того, ми з братом вирішили, що всі воїни АТО, які є на нашому окрузі, однозначно лікуватимуться в нашому санаторії безкоштовно".

На літніх канікулах серед нардепів популярно використовувати можливості своїх благодійних фондів. Тим паче, що до початку агітації така поведінка є цілком законною.

 

Мажоритарник із Дніпропетровщини Артур Мартовицький весь серпень провів на зустрічах із шахтарями міст свого округу. А директору шахтоуправління "ДТЕК "Першотравенське" за дострокове виконання річного плану добування вугілля вручив сертифікат на 30 тисяч гривень для дітей з особливими освітніми потребам. Усе це – за підтримки Благодійного фонду сприяння соціально-економічному розвитку Західного Донбасу.

Також нардеп відзвітував про допомогу свого фонду в модернізації палат у лікарнях. Наприкінці літа Мартовицький зустрівся з бібліотекарями свого округу та пообіцяв допомогти зі збільшенням книжкового фонду. А перед стартом навчального року вчителям шкіл свого округу вручив по вазону.

 

"Засівав" округ завдяки своєму благодійному фонду й одеський мажоритарник Дмитро Голубов. На персональній сторінці нардепа кілька альбомів світлин із відкриття дитячого майданчика в кульках іменного фонду. Також Голубов похизувався святкуванням дня народження двора, на якому разом із пенсіонерами обранець сидить за щедро накритим столом.

Судячи з інстаграм-профілю нардепа, і нинішні, і потенційні виборці Голубовим задоволені. "Дмитрий Голубов очень добрый, он всегда всем помогает, он дарит подарки дорогие", – говорить маленька дівчинка на відео, яке депутат виклав у своєму профілі.

До когорти благодійників долучився і житомирський мажоритарник Борислав Розенблат. Влітку на своєму окрузі за кошти фонду облаштовував щонайменше три ігрові зони для дітей. "Я займався своєю звичайною роботою, працював на окрузі, зустрічався з людьми. Якщо можливість була, то допомагав", – коментує нардеп.

Також Розенблат кілька разів привозив на округ грамоти Верховної Ради, які вручав окремим людям за особливі досягнення. Один із таким прикладів – лікарі центральної дитячої міської лікарні.

"Це питання уваги до людей, які відчайдушно працюють на робочому місці. Така нагорода дає позитивні емоції, повагу від людей. Це шана для людини", – пояснює Розенблат.

 

Мажоритарник від БПП Олег Недава своє літо присвятив дітям. Щоправда, не своїм, а, найвірогідніше, свого потенційного електорату. У своєму профілі в Інстаграм Недава прозвітував про подорож донецьких школярів "Екологічними стежками рідної України". Щоправда, не за свій кошт, а за рахунок обласного фонду охорони навколишнього середовища.

Ми запитали в народного депутата, як саме він причетний до дозвілля дітей, про яке звітує, але відповіді не отримали.

Разом із тим, нардеп попіклувався про кращих випускників шкіл свого округу та організував їм екскурсію парламентом.

 

Дбає про дітей й інший мажоритарник – Сергій Сажко. Напередодні навчального року нардеп допоміг придбати канцелярське приладдя 120-ти дітям із малозабезпечених родин. За чий кошт – скромно змовчав. Не обділяє увагою Сажко і шахтарів – цього літа вручив окремим із них подарунки, як сам висловився, за доброю традицією.

На питання щодо своєї благодійності Сажко нашому спецпроекту не відповів.

Крім того, депутат похвалився в соцмережах відкриттям щонайменше трьох дитячих майданчиків, а на день шахтаря сприяв проведенню молодіжної вечірки.

Загалом, ця тенденція також досить поширена серед народних обранців – прикрашати своїми візитами свята або й узагалі організовувати їх.

 

Зокрема, народний депутат від БПП Микола Кучер 25 липня долучився до організації еко-музичного фестивалю в Бершаді. На афішах заходу так і написано: "Запрошує Микола Кучер". Ми чекаємо на відповідь від нардепа щодо його безпосередньої участі у фестивалі.

 

Кілька подій літа відбулися за підтримки мажоритарника з Волині Ігоря Гузя з фракції "Народний фронт". Наприкінці серпня на окрузі нардепа відбулися спортивні змагання  "Polissia Challenge Cup 2018", реалізовані завдяки фонду Гузя "Прибужжя". Призовий фонд становив 90 тисяч гривень. Крім того, у серпні Гузь організовував фестиваль "Бандерштат".

"Фонд "Прибужжя" допомагав в організації фестивалю "Княжий" та змагань з крос-триатлону Polissia Challenge Cup. Щодо Бандерштату, то Фонд не має відношення до цього фестивалю, натомість я особисто є головою оргкомітету протягом останніх 12 років", – розповів Гузь.

Крім того, нардеп повідомив, що здійснив кілька запливів через волинські озера та провів більше 40 зустрічей з мешканцями свого округу.

 

Особливим масовиком-затійником виявився депутат від БПП Максим Єфімов. На розвагах, приурочених до Дня Незалежності в Краматорську, депутат взяв участь у кулінарному батлі та нагодував відвідувачів 40 літрами плову.

Окрім цього, Єфімов похвалився ремонтом, якому сприяв у рідній школі, та будівництвом фонтану.

 

Житомирський мажоритарник із президентської фракції Володимир Арешонков поєднував веселощі та спілкування зі своєрідним гречкосійством. У себе на сторінці у Фейсбуці народний обранець прозвітував про святкування 50-річчя школи, на честь чого він подарував сертифікат на придбання музичного обладнання.

Це лише одне з "досягнень" народного депутат. Періодично протягом літа він писав про особистий контроль ремонтних робіт навчального закладу, вручення подяк воїнам АТО, а працівникам агропромисловості – спеціально до профільного свята – подяк та грошових премій.

 

Мажоритарник та член депутатської групи "Відродження" Антон Яценко також звітував електорату про плідну роботу на окрузі. Зокрема, йдеться про вирішення питання з ремонту доріг, що обранець ілюстрував яскравими порівняльними зображеннями. Коментуючи це питання, депутат скромно зазначив, що всі відремонтовані дороги всередині міст – його заслуга.

"Я співавтор закону про дорожний фонд. І я одноосібний автор поправки, що 1/5 дорожнього фонду йде на дороги комунальні тобто всередині населених пунктів, – зауважив нардеп. – Крім усього іншого, я постійно працюю з органами влади. Ми досягли, я вважаю, непоганих результатів".

Також Яценко прозвітував про допомогу з обладнанням медичних закладів. Останню таку роботу навіть продемонстрував детальним наочним відео. Пояснив, що це наслідок його системної роботи з органами влади та залученням іноземних організацій.

Значна частина нардепів-мажоритарників закінчила своє літнє турне відвідинами Дня знань з подарунками й офіційною частиною.

Депутатські поповнення

Значній частині народних депутатів літні канікули запам'ятаються суттєвими покращеннями в майновому стані. Про це свідчать зміни в деклараціях нардепів.

Купляли автівки

Найчастіше народні депутати на канікулах купували транспортні засоби – автомобілі і мотоцикли.

Мажоритарник із Харківщини Віталій Хомутиннік (група "Відродження") у липні придбав Toyota Land Cruiser 200 за 1,70 млн грн. Його колега – Євгеній ГєллєрLand Rover Range Rover 2018 року за 4,88 млн грн.

Валерій Бабенко з "Народного фронту" в передостанній день сесії придбав Audi q7 за 1,16 млн грн.

Радикал Сергій Рибалка проінформував НАЗК про купівлю електромотоцикла Sun–Ron Light Bee 2018 року разом із подарунком у негрошовій формі на майже 120 тисяч гривень від Дмитра Рибалка, найімовірніше, рідного брата.

"Радикал" Дмитро Лінько придбав в останній день липня Toyota Camry 2012 року за 170 тисяч грн. За даними сайту з продажу авто Auto.Ria, найменша ціна на подібне авто 2012 року складає 305 тисяч грн, найбільша – 804 тисячі грн.

 

Громадський рух ЧЕСНО звернувся за коментарем до нардепа, щоб він пояснив таку низьку ціну на автомобіль, але відповідь не отримав.

Цікаво, що в Радикальній партії зовсім немає мажоритарників, але при цьому вони дуже активні в регіонах. Так, Лінько провів серпень, за інформацію з його фейсбуку, на Сорочинському ярмарку, інспектував з колегами ремонт мосту в Лубнах на Полтавщині, у Глевасі інспектував будівництво дитячого садка і школи.

Валерій Карпунцов, БПП, у серпні придбав Hyunday Santa Fe Grand 1,38 млн грн. Співголова "Опоблоку" Олександр Вілкул придбав Toyota Land Cruiser 200 2017 року за 1,90 млн грн.

Донецький мажоритарник Дмитро Лубінець, БПП, купив Renault Trafic 2015 року 6 серпня вартістю на дату набуття 209 736 грн. Як і в ситуації з Ліньком, діапазон вартості подібного автомобіля на сайтах з продажу коливається від 358 тис грн до 662 тис грн.

 

ЧЕСНО звертався до депутата Лубінця, але також не отримав відповіді.

Приймали подарунки

В українському законодавстві є лише два обмеження на подарунки – забороняється вимагати подарунки у зв’язку з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. І якщо дарувальник перебуває в підпорядкуванні такої особи.

Вадим Івченко з "Батьківщини" отримав подарунок на 962 тис грн від Юрія Івченка, найімовірніше, брата. А ще він встиг придбати 80 соток землі за 160 тис грн у Білоцерківському районі на Київщині.

Нардеп-прогульник від київського району Оболонь Андрій Білецький, голова партії "Національний корпус", отримав подарунок у негрошовій формі – земельну ділянку на 617 кв м у Харкові –  від батька Євгенія Білецького на суму 1 688 500 грн. "Українська правда" писала, що подарунок він отримав на честь свого дня народження 5 серпня.

Тетяна Острікова, "Самопоміч",  отримала подарунок у грошовій формі на 750 тис грн від особи на ім’я Олег Ганзенко.

У коментарі ЧЕСНО Острікова повідомила, що Ганзенко це її рідний брат.

"Це мій рідний брат, підприємець-архітектор, який супроводжує багато об`єктів. Щороку мені надає таку допомогу для фінансування навчання моїх  дітей – його рідних племінників".

Найбільше пощастило сину президента України. У серпні Олексій Порошенко отримав від батька частину маєтка в Козині і ще 1,10 млн готівкою.

Купляли нерухомість

"Радикал" Сергій Рибалка придбав будинок за 29,41 млн грн у Романкові під Києвом.

Найбільший отримувач субвенцій, мажоритарник із Харківщини Валерій Писаренко ("Відродження") задекларував нежитлові приміщення у Києві на 12,71 млн грн у Bristol Union Corp, компанії з Британських Віргінських островів.

Олена Бойко з "Нарфронту" встигла купила квартиру на 63 кв м за 1,73 млн грн.

Михайло Добкін ("Опоблок") задекларував спадщину від батька – інвестиційні сертифікати ТОВ "Ореола" КУА" (ПВНЗІФ "Титул"), яка займається професійною діяльністю на фондовому ринку, надає фінансові послуги.

Лідер "радикалів" Олег Ляшко продав нерухоме майно на 16 млн грн. Сподіваємось, він втримається і не програє ці чималі гроші на тоталізаторі.

Займалися бізнесом

За законодавством і рекомендаціями НАЗК, купівля корпоративних прав на посаді може свідчити про наявність приватного інтересу, а це в свою чергу може вплинути на об'єктивність чи неупередженість; або навіть призвести до потенційного конфлікту інтересів.

Після обрання на посаду чи набуття корпоративних прав нардепи мають передати керівництво компаніями іншим особам. Але, як писав рух ЧЕСНО раніше, нардепи порушують процедуру і передають управління членам родини з декларації. Переважно це подружжя, діти і батьки.

Волинський мажоритарник Сергій Мартиняк (група "Воля народу") у формі змін до декларації зазначив, що він "продавець" корпоративних прав, хоча насправді він купував їх. Так, влітку нардеп встиг купити корпоративні права на 12 підприємств, переважно аграрного профілю. Йдеться про засновані у серпні ТОВ "Геркулес Луцьк" , ТОВ "Ерідан 2018",  ТОВ "Андромеда 2018", "Ліра 2018", "Октант 2018", "Оріон 2018", "Пегас 2018", "Персей 2018", "Кассіопея 2018", "Центавр 2018", "Цефей 2018", "Фенікс Луцьк".

Окрім того, Мартиняк придбав 15,52% корпоративних прав ПП "ЗАК"(Західна аграрна компанія) від імені ТОВ "Тераплюс". Мартиняк – бенефіціар ТОВ "Тераплюс", у ПП "ЗАК" він декларував позику і реінвестицію дивідентів.

Для Мартиняка в цьому випадку достатнім буде передати ці фірми в управління впродовж 30 днів. А після цього проінформувати НАЗК письмово. Зауважимо, що сам Мартиняк входить до Аграрного комітету.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся за коментарем про те, кому нардеп передав фірми в управління, але поки не отримав відповіді.

Читати також: Хто керує бізнесом нардепів, поки ті вирішують долю країни

Окрім купівлі майна, Валерій Писаренко навпаки встиг продати компанії: іспанську SOLAR Y MARITIMA DE PATRIMONIOS S.L.,  Інше

Херсонський мажоритарник Олександр Співаковський, БПП, придбав два комплекти для сонячної електростанції  на 394 383 грн і на 270 тис грн.

Читати також: Зелене лобі: які політики заробляють на "зеленому" тарифі

Літо народних депутатів не минуло даремно. Хтось прийшов на роботу у вересні свіжим та засмаглим, хтось втомленим від плідного задобрювання округів. Інші ж вступили в новий політичний сезон з обновками в декларації.

Головне аби тепер ніщо не заважало народним обранцям бути продуктивними під час сесії парламенту. Сподіваємося, обійдеться без заздрощів та конфлікту інтересів. За цим тепер протягом всієї сесії стежитиме Громадський рух ЧЕСНО.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації