Кримінал і фірми депутатів “Відродження”: куди поділися субвенції від нардепа Писаренка

Наталія Норіцина
Четвер, 30 серпня 2018, 13:27

Найбільшу субвенцію в країні минулого року отримав Дзержинський район Харкова – майже 87 млн грн. Це округ нардепа з групи "Відродження" Валерія Писаренка. Левову частку коштів – 57 млн грн – отримала фірма члена міськвиконкому, екс-"регіонала" Олександра Харченка. Підряди виграють фірми, які фігурують у кримінальних провадженнях.

Харківський зоопарк уклав договір з ПрАТ "Трест Житлобуд-1" на 88,7 млн грн, з яких більше половини - 57 млн грн - кошти субвенції нардепа Писаренка.

Ремонтні роботи в зоопарку тривають з 2016 року (джерело - Mediaport)

Загалом ПрАТ "Трест Житлобуд-1" вже виграло тендерів на суму понад 900 млн грн. Безпосередньо з зоопарком товариство встигло укласти договорів на 280 млн грн.Субпідрядником для реконструкції зони "Планета мавп" виступило ПрАТ "Південспецатоменергомонтаж", кінцевим бенефіціарним власником якого також є Харченко. Початково саме це товариство вигравало тендери на виконання першої черги робіт у зоопарку.

У 2010 р. Харченко балотувався до Харківської облради від "Партії регіонів". Після розвалу "Партії регіонів" колишні депутати-"регіонали" Антон Яценко і Віталій Хомутиннік, які у 2014 р. знову вдало переобралися до Верховної Ради по мажоритарних округах, відродили "Відродження", партію, яку зареєстрував у 2004 р. екс-міністр транспорту, нині покійний Георгій Кирпа.

Харченко є в базі Фігурантів антикорупційних розслідувань Громадського руху ЧЕСНО. У 2008 році на той час щойно зареєстроване підприємство "Трест Житлобуд-1" подало 23 заяви про виділення землі загальною площею 61,2 га, а Михайло Добкін підписав відповідне рішення у 2008 році.

Координатор Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах розповідає, що свого часу фірма безкоштовно отримувала земельні ділянки:

Фірма Харченка отримала по площі, здається, найбільше ділянок по всьому Харкову. Вони отримували на фіктивні кооперативи землі, будували будинки, а потім продавали їх як звичайну новобудову. Усі об'єкти, які фірма будує останнім часом, вона будує саме на землях, отриманих за "кооперативною схемою". І це, власне, відбувається по всьому Харкову, не лише в якихось конкретних районах".

Реконструкція саду - за завищеними цінами

25 млн грн субвенцій витратили на реконструкцію рекреаційної зони саду ім. Шевченка.

У саду Шевченка тривають роботи з реконструкції рекреаційної зони (джерело - Depo Харків)

Початково КП "Харківзеленбуд" у листопаді 2016 року уклало за результатами тендеру договір з ТОВ "Київська будівельна компанія-Плюс" (КБК-Плюс). У Харкові ТОВ "КБК-Плюс" вперше з'явилося, коли у 2016 році без тендеру отримало підряд на реконструкцію центральної алеї саду ім. Шевченка за 1,37 млн грн.

Додатковий договір по переговорній процедурі був укладений з ТОВ "КБК-Плюс" у серпні 2017 року на початково 28,97 млн грн. Юристи Bihus.info знайшли завищення ціни і вибили знижку у комунальників на 12,5 млн грн. Так, сума робіт склала 16,52 млн грн.

Субпідряниками (до 20%) зазначені ТОВ "БК "Спецбудтехнологія" (100% власник – Сергій Зюкін) та ТОВ "Енергосервіс ПМК". Це товариство звинувачують у розтраті коштів місцевого бюджету (ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України).

У тексті ухвали зазначено, що торік ТОВ "БК "Спецбудтехнологія" перемогла у двох торгах з ремонту алей уздовж саду Шевченка та  майдану Свободи. Єдиним її конкурентом було ТОВ "Декорбудсервіс". Власник та керівник ТОВ "Декорбудсервіс" Антон Неєлов є засновником ТОВ "БК "Спецбудтехнологія", підприємства мають спільного бухгалтера і номер телефону. Тому можна припустити, що участь "Декорбудсервіс" у тендері була фейковою, аби створити формальну видимість присутності на торгах кількох фірм, і, у будь-якому разі, забезпечити перемогу Неєлову.

Також досудове слідство встановило, що фірма завищила ціни на чавунні решітки для ремонту алей на понад 3 млн грн, до того ж купивши їх через ланцюжок фірм у підприємствах з ознаками фіктивності.

Інший субпідрядник на ремонт рекреаційної зони парку Шевченка "Енергосервіс ПМК" фігурує у кримінальному провадженні щодо розтрати коштів уряду США (ст. 191 КК України). Зокрема, вважає слідство, підприємство "Джерело нейтронів", яке постачало комплектуючі для будівництва ядерної установки, має ознаки фіктивності.

Ремонт садочків – фігурантам кримінальних справ

Ремонт садочка №178 обійшовся майже в 1,5 млн грн, 1,4 млн з яких – кошти субвенції. Підряд на ремонт закладу без тендеру віддали ТОВ "БК Макробуд". Підприємство фігурує у кримінальній справі про створення фіктивних юридичних осіб, прикриття незаконної діяльності та формування "безпідставно" податкового кредиту в сумі понад 1,7 млн грн. Так, слідчий просив доступ до документів ТОВ "Макробуд" з метою перевірки факту реальної господарської діяльності з низкою фірм, які мають ознаки фіктивності.  

У 2017 р. Харківський антикорупційний центр повідомляв, що під час реконструкції скверу по просп. Незалежності "БК Макробуд" придбала урни для сміття за подвійною ціною.

Капітальний ремонт будівлі дитсадка № 230 коштував 1,413 млн грн, по субвенції на дитсадок було виділено 1,4 млн грн. Договір на ремонт закладу управління освіти уклало з ТОВ "СБ Рембудсервіс".

Директором товариства був депутат міськради, член фракції "За Харків, за Відродження", висунутий від партії "Відродження", Семен Сирота. У 2016 році прокуратура Харківської області оголосила йому підозру за фактом розтрати бюджетних коштів.

ТОВ "СБ Рембудсервіс" є фігурантом досудовго розслідування щодо фіктивного підприємництва (ст. 205), ухилення від сплати податків (ст. 212). У клопотанні зазначено, що ТОВ "СБ Рембудсервіс" відображало проведення безтоварних операцій з фірмами, які були, за словами слідства, підконтрольними групі осіб, які сприяли ухиленню від сплати податків. Це, зокрема, призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Окрім того, ТОВ "СБ Рембудсервіс" виконувало ремонтно-будівельні роботи в КП "Харківська гуманітарно-педагогічна академія" на 865 тис. грн. Держфінінспеція з’ясувала, що роботи проводили субпідрядники.  Відповідний орган не міг зробити перевірку через "відсутність організацій та їх посадових осіб за місцем реєстрації". На думку слідства, посадовими особами КП у змові з низкою підрядних організацій проведено незаконне покриття видатків бюджету при обслуговуванні гуртожитків.

На ремонт дитсадка №200 було виділено 1,4 млн грн субвенції. Загалом роботи обійшлися у 1,7 млн грн. Закупівлю розділили на 5 тендерів. Два договори на капітальний ремонт уклали з уже згадуваним ТОВ "СБ Рембудсервіс". Ще дві угоди на капітальний ремонт покрівлі уклали з пов'язаними між собою фірмами – ТОВ "МЕРЕФА РЕНТАЛ" і "ПП "Венера+".

Засновником "Мерефа Рентал" є мешканець міста Південне Василь Овсянников. Але у реєстрі ДАБІ вказано, що авторський нагляд за проектами цього підприємства здійснює Сергій Миколайович Пастух. Він є засновником багатьох фірм, які регулярно отримують підряди від міськради та, зокрема, Департаменту освіти. Та й банальний пошук у гуглі показує, що телефон, який у договорі вказаний як контактний для цього підприємства – 0675700355 – належить Сергію Миколайовичу", – пояснює координатор Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

Ще один договір на 129 тис. грн уклали з  ФОП Олександр Малінка. Він зареєстрований 5 липня 2017 року, а вже 17 липня отримав перший підряд на капітальний ремонт даху у 97-й школі.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Чугуївської міськради, відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради у 2017 році, їхні декларації за 2016 рік, звіт мера Харкова за 2017 рік, діяльність депутатів Харківської обласної  та Харківської міської рад, а також їхні доходи у 2016 році.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації