Як депутат з Туреччини голосував в Україні?

Сергій Огородник
Вівторок, 26 вересня 2017, 11:41

Про це йдеться  в листі від Головного управління СБУ в Києві та Київській області. Після першої спроби голосування депутатам забракло кількох голосів. Після перерви два необхідні для прийняття рішення голоси знайшлися.

Як виявилося, один із депутатів “батьківщинівець” Іван Кудлай під час сесії 5 вересня перебував у Туреччині.

 

Згідно з листом Державної прикордонної служби України… Кудлай Іван Миколайович на час голосування був відсутній на території України. Вибув з міжнародного аеропорту Бориспіль 27.08.2017 до м. Анталія (Туреччина) та повернувся до України 06.09.2017 (рейс №3001 Анталія-Київ), - повідомляє СБУ в листі до голови Київської ОДА Горгана.

 

СБУ Горгану.JPG

Голова фракції “Батьківщина” Віктор Світовенко здивований, що депутата не було під час голосування.

 

По Кудлаю, на моє припущення, він був...по-моєму він був, - задумався, коли дава коментар руху ЧЕСНО депутат.

 

Там щось була проблема із голосуванням, бо щось не працювала система, щось не спрацьовувала система і по 5 раз переголосовували. То були голоси, то не було голосів… Щодо відео, то чиясь камера була - знімала, але я не пам’ятаю. чи то був телеканал чи була своя камера чиясь, - пригадує Світовенко.

 

Голова Регламентної комісії “самопомічівець” Роман Титикало вже знає про цей випадок і запевняє, що розглядатиме на комісії.

 

Я знаю цю ситуацію зі ЗМІ. Це питання вніс на розгляд Регламентної комісії на засідання... Завтра зробити з цього приводу перше засідання, оскільки буквально недавно зайшло це звернення, і відповідно зробити після цього запити до системи, підняти поіменне голосування - раз, спробувати отримати відеозапис цього засідання - два, подивитися ролик на ютьюбі - три… Навряд чи нам надасть інформацію Міграційна служба… але можемо до СБУ звернутися. Зібрати інформацію, потім її проаналізувати і сформувати якийсь висновок або рекомендацію, - каже голова Регламентної комісії Титикало.

 

Що стосується якихось санкцій до депутата, то, за словами Титикала, арсенал комісії дуже обмежений.

 

Хіба що ініціювати звернення до місцевої громади, щоб вона відкликала депутата… Повісити на дошку ганьби - ще варіант… Якщо мало місце втручання в систему - це кримінальна відповідальність, що слід перевірити… Якщо хтось інший кнопкодавив - треба передивитися відео - можна спробувати порушити ще одне кримінальне провадження з приводу привласнення владних повноважень, - каже голова комісії Титикало.

 

Член регламентної комісії Світовенко, який очолює фракцію “Батьківщина” і має тримати фракційну дисципліну, як вплинути результативно на кнопкодавство - не знає:

 

Які можуть бути санкції регламентна комісія пред’явити депутату? Ну можем його похаяти, посварити, пожурити там, а фактично ми ж не можем його позбавити мандата чи ще там щось... А рішення, якщо було з порушенням, то звичайно треба переголосувати, - додає член Регламентної комісії і голова фракції “Батьківщина” Світовенко.


При цьому Титикало вважає, що якщо рішення, прийняте із кнопкодавством, уже набрало чинності, то скасувати його облрада не може.

 

Цей голос був вирішальний, узагалі можна ставити питання про скасування рішення обласної ради. Але якщо воно вже відбулося, підписане, то встановивши таке порушення… це хіба що зробити висновок із рекомендацією по суду, але скасувати рішення після того, як воно прийняте й оприлюднене… треба подумати, але так теж не можна. З урахуванням рішення КСУ, що орган місцевого самоврядування сам не може скасовувати свої рішення, - кажеТитикало.

 

Член Регламентної комісії від “Свободи” Ігор Домбровський розповідає, що у фракції “Свободи” депутати здають картки голові фракції і йому так зручніше.

 

Ми картки здаємо (голові фракції - прим. ЧЕСНО), вони в нас зберігаються в облраді… Я поясню, чому так. У нас тричі люди забували картки і потім бігали робити дублікати. Через це прийнято рішення, що ми картки не виносимо. Мені це більше подобається: я так само.

 

Така система неперсонального зберігання карток при потребі дає можливість кнопкодавити за відсутності депутата.

Журналіст Громадського руху ЧЕСНО надіслав смс-повідомлення до депутата-“батьківщинівця” Івана Кудлая, картка якого голосувала, аби прояснити ситуацію, але депутат так і не відповів.

Не вдалося отримати коментар і в голови облради Ганни Старикової, яка представляє “Батьківщину”.

 

Відповідальність за неперсональне голосування у місцевих радах законодавчо не встановлена. Згідно із Законом “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат користується правом ухвального голосу, тобто єдиного, з усіх питань, що розглядаються на засіданнях ради. Разом з тим, жодним законом не передбачено можливості делегування депутатом місцевої ради свого права ухвального голосу іншим особам. Тобто, депутат місцевої ради зобов’язаний брати участь у голосуванні особисто і не має права доручати голосувати від свого імені іншим депутатам місцевої ради, - нагадує юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат.

 

Відповідно до Положення про постійні комісії Київської обласної ради VII скликання, за результатами вивчення і розгляду питань Регламентна комісія готує висновки і рекомендації, котрі підлягають обов’язковому розгляду. Наприклад, комісія могла би звернутись до Верховної Ради з проханням встановити відповідальність за неперсональне голосування або наполягати на впровадженні нової системи для голосування, яка би унеможливлювала "кнопкодавство". Крім того, на підставі ст.59 Закону про місцеве самоврядування, акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку, - додає юрист.

 

Громадський рух ЧЕСНО звернувся також до одного з авторів конституції Віктора Мусіяки, аби зрозуміти, як можна унеможливити кнопкодавство в місцевих радах.

 

Регламентній комісії треба слідкували за голосуванням. Можливо, щоб такі голосування проводилися за участі лічильної комісії, щоб вона рахувала кожен голос. У політичних сил, які представлені в облраді, є нардепи, які можуть в парламенті внести зміни до закону і визначити, що за такі серйозні питання, коли треба 50% чи дві третини - має бути поіменне голосування і лічильна комісія. Це в їхніх силах. Це як раз у випадку, коли піднімається питання про відсторонення представника виконавчої влади. Це ж не жарти, так же? У цьому сенсі під час голосування треба забезпечувати максимальну відповідність результатів голосування реаліям. Зараз же найкраще смикати їх через суд. До адмінсуду звернутися, щоб скасувати це. Депутат відсутній, а він проголосував. Докази є? Є! Все. Реально скасувати.

 

Регламентній комісії треба рекомендувати ввести на майбутнє систему, яка унеможливлює максимально неперсональне голосування, як в Київраді, але треба ще, щоб рада проголосувала на сесії за це. Щодо відповідальності депутатів, які кнопкодавлять або дають свою картку для кнопкодавствао. Їх можна відликати? За погодженням партії? О, бачте! Починається! Ну в такому випадку, хай приймає регламентна комісія рекомендацію щодо інформування партійного осередку, що є такий їхній представник і його поведінка призводить до  прийянття нелегітимних рішень, які можуть суттєво вплинути на функціонування органу місцевого самоврядування. Щоб і виборці і партія його відкликали. Хоча б так. Треба їм показувати хоча б таку позицію. А що ж з ними робити. Нема відповідальності ніякої!По суті за кнопкодавство треба відповідальність вводити - раз і втратив мандат. Раз впіймався і все, - резюмує Мусіяка.

 

Регламентна комісія 26 вересня під час засідання вирішила взяти пояснення в депутата-“батьківщинівця” Кудлая, який так і не з’явився запрошення голови комісії, поточнити інформацію в СБУ щодо перебування депутата за кордоном у день голосування, взяти в облраді протокол з поіменним голосуванням, аби потім розглянути це питання предметно. Регламетна комісія рекомендувала закупити оновлену систему рада, яка не дає можливості кнопкодавити. Про це руху ЧЕСНО повідомив депутат облради і член комісії “свободівець” Ігор Домбровський.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО ловив на голосуванні за депутата облради сторонню особу під час голосування на бюджетній сесії. Тоді регламентна комісія облради поінформувала депутатів, що вони мають голосувати особисто.  Явище кнопкодавства рух ЧЕСНО відстежує і в парламенті.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації